Forældre svindler med børn i udlandet

Børn sendt til udlandet, hvor af en del er på genopdragelse, bliver i stor stil brugt til socialt bedrageri, skriver B.T.

Børn sendes på genopdragelse i forældrenes hjemland uden at kommunen informeres. (Foto: Sten Jørgensen © DR)

Børn sendt til udlandet, hvor af en del er på genopdragelse, bliver i stor stil brugt til socialt bedrageri. Det skriver B.T.

Sidste år fandt Københavns Kommunes kontrolgruppe i forbindelse med et stort svindelprojekt 380 sager med børn, hvis forældre fortsat modtog børnecheck og ekstra boligstøtte, selv om børnene ikke længere bor i Danmark.

Svindelen bliver opdaget, når folkeskolerne melder ind til kommunen, at børnene ikke møder op efter ferien, fordi de nu læser i udlandet - samtidig med at kommunen kan se, at forældrene stadig modtager de ekstra ydelser for børn under 18 år. Efter et halvt år i udlandet bortfalder ydelserne nemlig.

Kender ikke reglerne

- Det er et meget højt tal, som også er kommet bag på mig. Nogle siger, at de ikke kender reglerne, men det er jo heller ikke lovligt at køre for stærkt, fordi man ikke kender fartgrænserne, siger myndighedschef Knud Andersen fra Københavns Kommunes socialforvaltning til B.T.

Kommunen påpeger, at ikke alle sager handler om børn, der er sendt på genopdragelse i eksempelvis Pakistan og Algeriet. Der er også danske børn, der nu går på skoler i andre lande, mens forældrene får tusindvis af kroner udbetalt.

1000 børn på genopdragelse

En undersøgelse fra Ankestyrelsen viste i 2005, at cirka 1.000 børn hvert år bliver sendt på muslimsk genopdragelse.

I en mail til B.T. skriver integrationsminister Birthe Rønn Hornbech (V), at hun er klar til at stramme kontrollen med forældre, der sender børn til udlandet.

- Jeg vil overhovedet ikke tolerere snyd. Under forhandlingerne om den seneste lov gav jeg udtryk for, at hvis ikke stramningerne er tilstrækkelige til at forebygge og opklare snyd, må vi skærpe yderligere.

Samtidig fortæller skatteminister Troels Lund Poulsen til B.T., at han vil skrive til landets kommuner og opfordre kommunerne til at kopiere den københavnske kontrol.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk