Forældre til studenter fra Herlufsholm vil ændre studenterkørsel af frygt for hån

Årets studenterkørsel fra Herlufsholm bliver angivelig holdt på lavere blus for at undgå at vække opsigt.

Studenterne fra Herlufsholm ser ud til at få en mindre festlig studenterkørsel i år. Forældre vil have, at eleverne skal være mindre synlige under turen for at undgå at vække opsigt. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Ritzau Scanpix)

Når den sidste eksamen er bestået, og de nye studenter skal fejre det med studenterkørsel, plejer det at være fyldt med sange, råb og sjove slogans. Men dagen ser ud til at blive knap så festlig, som den plejer at være i det sydsjællandske.

Efter TV 2-dokumentaren 'Herlufsholms Hemmeligheder' frygter flere forældre nemlig for de kommende studenterkørsler. Det gør de fordi, flere elever efter udsendelsen har oplevet chikane, som indtil videre har ført til 25 politianmeldelser.

- Forældrene foreslår, at man ikke skilter så meget med, hvor man kommer fra, så vi vil forsøge at skærme dem lidt. Man vil forsøge at gøre studenterkørslen så neutral som muligt for ikke at vække opsigt, siger Rune Kristensen, der er medlem af forældrebestyrelsen på Herlufsholm.

Ifølge ham kan man måske have nogle forældre langs ruten for at sikre sig, at studenterne ikke kommer til at opleve ubehageligheder.

- Det, synes jeg, jo er ærgerligt. Dengang jeg selv blev student på handelsskolen i Nakskov, gjorde vi utrolig meget ud af at lave rim om, at vi kom fra handelsskolen og ikke fra gymnasiet. Når man er i en studentervogn, så fejrer man jo, at man har afsluttet et skoleophold. Og så er det ærgerligt, at man skal dukke nakken på sådan en dag, siger Rune Kristensen.

Rune Kristensen er medlem af forældrebestyrelsen på Herlufsholm og byrådsmedlem for De Konservative i Næstved. (© Næstved kommune)

Ifølge ham har elever på Herlufsholm oplevet tilråb som eksempelvis "rige møgsvin", men der har også været tilfælde, hvor elever er blevet spyttet på, når de bevæger sig uden for skolen.

Han fortæller, at elever også har oplevet chikaner fra voksne mennesker. Som konsekvens vælger flere elever ikke at bevæge sig uden for skolen iført skoleuniform.

- Det kan godt være, at nogle af eleverne stammer fra Nordsjælland, men rigtig mange er fra Næstved og kommer fra almindelige familier, som egentlig bare synes, at skolen har en god faglighed, siger Rune Kristensen, der også er medlem af Næstved Byråd for De Konservative.

Selvom der er kommet voldsomme historier frem i TV 2's dokumentar, og at han medgiver, at nogle elever har været udsat for "forfærdelige ting", så mener Rune Kristensen ikke, at det hjælper noget, at man chikanerer endnu mere.

- Man kan godt have holdninger til skolen, men det skal ikke gå ud over de børn, der går der, siger han.

Tidligere fredag har flere elever fra Herlufsholm holdt konfirmation, hvor politiet har været til stede. Det blev netop gjort for at sikre, at eleverne kunne holde konfirmation uden chikane.

- Jeg kan bekræfte, at det er gået helt fantastisk. Politiet var til stede, og der var ingen problemer, lyder det fra Herlufsholms kommunikationsansvarlige, Anne Kirstine Rahr Lindbom.

Herlufsholm ligger lidt uden for Næstved på Sydsjælland. (Foto: Peter Langkilde DR © DR)

Siden dokumentaren blev vist i sidste uge, hvor tidligere elever fortalte om vold, overgreb og mobning, har skolen fået voldsom kritik. Skolens bestyrelse har anmodet om at få udpeget en advokat til en undersøgelse af forholdene på skolen, og skolens rektor, Mikkel Kjellberg, er blevet fyret.

Torsdag valgte bestyrelsesmedlemmet Noemi Katznelson, der også er ungdomsforsker, at udtræde af skolens bestyrelse. Hun beskrev i et debatindlæg på Altinget dokumentaren som rystende, og at skolen har brug for andre kræfter i bestyrelsen for at skabe "de nødvendige, grundlæggende kulturforandringer".