Forældre vælger bedsteforældre på nettet

Flere forældre efterlyser reserve-bedsteforældre i annoncer på nettet. De 'rigtige' bedsteforældre er måske for langt væk - eller gider ikke rollen

Vil du være den nye bedstemor for vores guldklump?

Sådan lyder budskabet i en række annoncer, man kan finde rundt om på nettetsider og endda i lokalaviser. Forældre annoncerer efter nye eller bedre bedsteforældre til deres små poder, skriver Avisen.dk.

Frisk dreng på 19 måneder

I en annonce hentet fra Annoncelisten.dk kan det for eksempel lyde sådan:

"Jeg en frisk dreng på 19 måneder, som desværre ikke har nogle bedsteforældre på min mors side. På fars side er de for gamle og kan ikke overskue min lille størrelse. Jeg vil derfor blive glad, hvis jeg kunne få nogle, som jeg kan have nogle sjove stunder sammen med og rigtig blive forkælet af."

Flere end 600 søger

Og lille Mathias, som annoncen handler om, er langt fra alene om at søge ældre familiemedlemmer.

Hos Seniorlife.dk har flere end 600 søgt efter reservebedsteforældre inden for blot halvandet år. Redaktør Bjarne Bekker ser en stigende trafik i denne type annoncer.

- Mange oplever det som et problem, hvis der ikke er bedsteforældre inde i billedet. Det mærker man tydeligt på de henvendelser, vi får, fortæller Bjarne Bekker.

- Der er behov for bedsteforældre, men samfundet har ændret sig. De (bedsteforældrene, red.) arbejder måske og har ikke tid til at passe børn. Måske gider de ikke, bor for langt væk eller er ude at rejse meget af året, siger han på baggrund af de annoncer, der ligger sitet på sitet.

Her handler nogle annoncer tydeligt om at dække et pasningsbehov i forbindelse med forhold som barns sygedage eller lukkedage i daginstitutionerne. Men ofte er der også et reelt ønske om at give sine børn en bedsteforældrerelation.

Bedaget familie-ideal

Anne Leonora Blaakilde fra Københavns Universitet har forsket i bedsteforældres roller i familien. Hun er langt fra overrasket over, at moderne forældre tager annoncerne i brug for at skaffe bedst mulige bedsteforældre til deres børn.

"Det er jo ligesom, man søger efter alt muligt andet på nettet - venner, kærester. Det kan opfattes som en form for dating," siger Anne Leonora Blaakilde.

Ifølge hende går mange rundt med en bedaget idealforestilling om, at en 'rigtig' familie består af tre generationer - børn, børnebørn og bedsteforældre - alle tæt forbundne.

"Men det billede er hovedsageligt er et ideal. Det er ikke længere så praktiseret i virkeligheden. Nogle forældre har den her nostalgiske forestilling om, hvad bedsteforældre burde være," siger Anne Leonora Blaakilde.

Vi skaffer det vi ikke har

Kombineret med at vi lever i en tid, hvor vi foretager mange valg og fravalg omkring vores liv, forklarer det tendensen med, at man ligefrem annoncerer efter familiemedlemmer på nettet, mener hun:

"Det ligger i tiden, at hvis man ikke har det, man ønsker, så går man ud og skaffer det. Det handler igen om, hvilke idealer man opstiller for familien, og de er høje lige nu, kan jeg godt fortælle."