Forældre vil gerne have sønner vaccineret mod HPV

HPV-vaccine kan formentlig også forebygge flere kræftsygdomme hos drengene. Flere læger foreslår at drenegene også får vaccinen.

(Foto: © Scanpix/Punit Paranjpe)

Vaccine mod HPV – som tilbydes gratis til piger – kan formentlig også forebygge en række kræftformer hos drenge. Blandt andet hoved og halskræft, herunder kræft i mandlerne og det omliggende væv.

I Sundhedsstyrelsen følger man udviklingen, og hvis vaccinen bliver godkendt til forebyggelse af kræft hos drenge, kan det overvejes om børnevaccinations­programmet også skal tilbyde HPV-vaccinationen til drenge.

Positivt indstillede

En ny undersøgelse viser, at otte ud af ti af de adspurgte forældre er positivt indstillede over for HPV-vaccination af deres sønner.

Og 45 procent af de spurgte forældre er villige til at betale de 3500 kroner, som vaccinen koster.

Støttet af læger

Flere øre-næse-halslæger foreslår, at drenge også får HPV vaccinen. En af dem er overlæge på øre,- næse- og halsafdelingen på Gentofte Hospital, Grethe Samuelsen.

- Vi ser et stigende antal unge mænd med kræft i mandlerne. Det er en alvorlig cancer sygdom. Igennem seneste år har vi set en sammenhæng mellem HPV virus og kræft i mandlerne, siger Grethe Samuelsen til DR Nyheder. Hun foreslår, at lade drenge under 15 år få HPV vaccinen.

femdobling af tilfælde

Der er 300 nye kræfttilfælde i mandlerne tilfælde om året. Det er en femdobling på få år.

Her viser det sig, at der i 75 procent af disse kræfttilfælde er en sammenhæng mellem kræften og forekomsten af HPV virus.

Kræft i mandlerne er den hastigst stigende kræfsygdom i den vestlige verden.

Der er ikke noget tal på, hvor mange drenge, som bliver vaccineret mod HPV.

Om HPV

HPV overføres seksuelt og er en meget almindelig infektion hos både mænd og kvinder. En HPV-infektion giver ingen symptomer, og oftest forsvinder den af sig selv, men hos en lille gruppe bliver infektionen kronisk.

Der findes mere end 100 forskellige typer HPV, som hver især har et nummer. De mest almindelige er HPV 16 og 18, som tilsammen er skyld i 70 pct. af alle tilfælde af livmoderhalskræft i Danmark. HPV 16 og 18 er også de typer som hyppigst findes i hoved-halskræft. Det fremgår af Kræftens Bekæmpelse information om stigningen i kræft i hals og hoved.