Forældre vil varsles inden rydning af Ungdomshus

Forældre på Nørrebro frygter, at deres børn kan blive fanget i voldelige kampe, når politiet rydder Ungdomshuset. Forældrene vil have et praj før det sker, men det afviser politiet.

En rydning af Ungdomshuset på Jagtvej kan ske når som helst, og nu kræver forældre på Nørrebro at blive varslet inden en rydning. (Foto: DR © DR)

Forældre frygter, at deres børn skal blive udsat for vold, når politiet rydder Ungdomshuset i København. Derfor kræver de, at politiet varsler dem i tide, inden betjentene rømmer huset.

- Mange af vores børn bruger Ungdomshuset og de faciliteter, der er derinde, men de ønsker selvfølgelig ikke at være til stede ved en rydning, siger Lotte Gjerlufsen, der er formand for foreningen Forældre mod politibrutalitet.

Hendes 17-årige søn går blandt andet til koncerter i Ungdomshuset, og hun vil som mor gerne varsles flere timer, gerne dage, før politiets rydder huset.

Langt ude siger politiet

Der er ingen forståelse hos politiet, som betegner kravet som "langt ude".

- Hvis vi begynder at varsle ud i en større kreds, er der mulighed for, at de, der ikke ønsker at forlade huset frivilligt, opbygger et forsvar. Det kan slet ikke komme på tale, siger vicepolitiinspektør ved Københavns Politi Flemming Sten Munch.

Han tilføjer dog, at politiet ville være nogle "fjolser", hvis ordensmagten slog til under en koncert eller et andet stort arrangement.

Vicepolitiinspektøren mener, at forældrene selv har nøglen til at løse problemet.

Risikerer at komme i klemme

- Hvis jeg var en ansvarlig forældre, ville jeg sige til mit barn, at du ikke skal gå derhen, fordi du i en given situation kan risikere at komme i klemme, siger Flemming Sten Munch.

Men Lotte Gjerlufsen afviser den kritik.

- Jeg synes, at det er underligt, at man skal forbyde sine børn at benytte faciliteter, de har været vant til at bruge, fordi man ikke ved, hvornår rydningen sker, siger hun.

Politiet vil forsøge at rømme huset på den mest skånsomme måde, svarer Flemming Sten Munch.