Forældreforening: Det giver ikke mening at lukke Forældreintra

Forslag om at gå tilbage til kontaktbogen mødes med skepsis.

Regeringens stresspanel foreslår, at det meget omtalte forum Forældreintra bliver lukket. (Foto: Kristian Djurhuus © Scanpix)

Det er ikke fornuftigt at lukke skolernes digitale platform Forældreintra, som regeringens stresspanel i dag foreslår.

Sådan lyder det både fra forældrenes og elevernes foreninger.

I stedet for at droppe systemet, handler det om at se på, hvordan det bliver brugt, mener formand for Skole og Forældre, Rasmus Edelberg.

- Forslaget viser jo, at mange forældre i dag føler et stort pres, fordi der er rigtig meget information, man skal forholde sig til i Forældreintra. Den måde, man bruger systemet på, har fået lov til at udvikle sig, uden at nogen har sat gode grænser for det og lavet principper for kommunikationen mellem skole og hjem. Det er dér, man bør gribe ind, siger han.

Antal beskeder er mangedoblet

Forældreintra har de sidste 15 år været det elektroniske bindeled mellem forældre og skole. Her sender lærerne beskeder og planer for, hvad eleverne skal lave hver uge. Forældrene kan bruge systemet både til at skrive til skolen og til hinanden. Det kan foregå på alle tider af døgnet ugen rundt.

Men al den kommunikation kan hurtigt blive overvældende at skulle forholde sig til, og meget af den kunne undgås, hvis der var ordentlige retningslinjer, mener forældreforeningen.

- Jeg kiggede for nylig i min egen kontaktbog fra dengang, jeg gik i skole. I de 10 år, jeg gik i skole, havde mine forældre fået 104 beskeder. Det svarer nogenlunde til, hvad jeg modtager på 3-4 måneder i dag. Så mængden af information er mangedoblet. Derfor tror jeg, vi er nødt til at gå ind og se på, hvad god kommunikation er, siger Rasmus Edelberg.

Han mener, at det er et problem, som forældre, skole og elever bør drøfte i for eksempel skolebestyrelsen.

- Måske er det ikke rimeligt at forvente, at forældrene hver dag skal ind og tjekke. Måske kunne det være smartere at samle op i løbet af ugen, og at det så var nok, at forældrene i løbet af weekenden kunne forberede sig på den kommende uge, siger han.

- Det er vigtigt at vide, hvornår det er godt nok, for ellers bliver det meget grænseløst med denne her digitale kommunikation, siger han.

Skoleelever: Hvad med elevernes stress?

Hos elevernes forening kan man godt forstå, at der er et behov for at se på kommunikationen på Forældreintra, men det er ikke ensbetydende med, at man bør lukke det og gå tilbage til kontaktbogen.

I stedet bør man sikre, at det bliver tydeligt, hvad der er vigtige beskeder. Noget, der allerede arbejdes på i den nye digitale platform Aula, som snart skal erstatte Forældreintra.

- Med Aula ser jeg rigtig mange muligheder for, at man kan gøre kommunikationen bedre, så det er de vigtige beskeder, der kommer igennem, siger Sarah Gruszow Bærentzen, formand for Danske Skolelever.

Hun havde håbet på, at regeringens stresspanel i stedet fokuserede på elevernes stress.

- Jeg forstår slet ikke deres prioritering. Vi har blandt andet 50 procent af skoleeleverne i 8. klasse, der føler sig presset over deres uddannelsesvalg, og hver tredje elev i udskolingen føler, at undervisningen er kedelig tit eller meget tit, siger hun.

- Alligevel er det forældrene, de vil bruge tid og energi på at beskytte, fordi de også bliver pressede, lyder det fra Sarah Gruszow Bærentzen.

Forslaget om at lukke Forældreintra er det første af 12 forslag fra stresspanelet. Resten af forslagene er endnu ikke blevet fremlagt.

FacebookTwitter