To forældreløse børn med dansk baggrund hentet ud af Syrien

Børnene opholdt sig i en flygtningelejr med IS-krigere. De er nu i Frankrig.

Flyet med de 12 forældreløse børn ankom for to dage siden til Frankrig.

For første gang er to børn med dansk baggrund hentet ud fra de overfyldte flygtninglejre i Nordsyrien, hvor tidligere IS-krigere og deres børn bliver tilbageholdt.

De to børn er en del af en gruppe på 12 franske børn, der for to dage siden kom fra Syrien til Frankrig.

Det bekræfter Udenrigsministeriets Borgerservice over for DR Nyheder.

- To forældreløse franske børn, som også har dansk baggrund, er blevet evakueret til Frankrig i et tæt samarbejde mellem franske og danske myndigheder, lyder det i et skriftligt svar.

Ifølge det franske udenrigsministerium er alle de evakuerede børn født af krigere fra den militante gruppe Islamisk Stat.

I Danmark kan myndighederne af hensyn til personfølsomme oplysninger i sagen ikke sige yderligere om de dansk-franske børns baggrund, men man er i tæt kontakt med de danske pårørende.

- Udenrigsministeriet vil yde konsulær bistand i deres dialog med de franske myndigheder om de næste skridt i sagen, skriver ministeriets borgerservice.

Det er uvist, om de dansk-franske børn er født i Syrien, og hvilket statsborgerskab de har.

Høring om børnenes fremtid

De 12 børn blev overdraget til franske embedsfolk af de kurdiske myndigheder i det nordlige Syrien og kom til Frankrig mandag, hvor de blev modtaget og undersøgt på et hospital.

Ifølge DR's oplysninger er børnene nu blevet placeret hos midlertidige plejefamilier, men de franske myndigheder holder børnenes placering fortrolig.

Franske medier har desuden beskrevet, at der i løbet af de næste 10 dage vil blive foretaget høringer i børnenes sager. Her skal en dommer vurdere, om pårørende til børnene kan tage sig af dem fremover.

- Børnenes familier, særligt bedsteforældre, kan blive inviteret til disse høringer, skriver det franske medie BFMTV.

I flere familiers tilfælde vil det være første gang, de møder børnene. Flere børn er nemlig født i de områder i Syrien, som Islamisk Stat kontrollerede.

Flere danske børn fortsat i Syrien

Mindst 13 danske børn og kvinder er registreret som danske i en af flygtningelejrene i det nordøstlige Syrien, men hidtil er ingen danske børn blevet bragt her til landet.

- De konkrete sager belyses enkeltvis, navnlig ud fra sikkerhedsmæssige overvejelser, humanitære hensyn og vores retlige forpligtelser. På denne baggrund vurderer de ansvarlige myndigheder, hvad der er den bedste løsning i hver enkelt sag, lyder det fra Udenrigsministeriets Borgerservice i et skriftligt svar.

Mange børn af IS-krigere og kvinder, der har boet i områder kontrolleret af IS, befinder sig lige nu i lejren al-Hol i det nordøstlige Syrien (Foto: AHMED MARDNLI © Scanpix) (Foto: AHMED MARDNLI © Scanpix)

Der er etableret en fælles myndighedsgruppe, hvor blandt andet Justitsministeriet, Udenrigsministeriet og Udlændinge- og Integrationsministeriet deltager.

TV 2 har tidligere beskrevet, at danske myndigheder konkret forhandler med kurdiske myndigheder om at hjemtage en 12-årig dansk dreng af humanitære årsager, fordi han er såret.

Forholdene i lejrene bliver af Det Syriske Observatorium for Menneskerettigheder beskrevet som farlige, og organisationen vurderer, at mindst 271 personer er døde i lejrene.

Begge vores nabolande Sverige og Norge har den seneste måned hjemtaget børn fra lejrene.

I de tilfælde har børnenes bedsteforældre arbejdet på at hente dem ud af lejrene i et samarbejde med myndighederne.

FacebookTwitter