Forældreløst spædbarn fra fangelejr i Syrien er nu i Danmark

Her til formiddag ankom den 11 måneder gamle dreng til Københavns Lufthavn.

Her til formiddag ankom den 11 måneder gamle dreng til Københavns Lufthavn. Hans familie i Danmark har længe kæmpet for at få ham til landet. (Foto: Delil Souleiman © Scanpix)

I Danmark har familien til en lille dreng, der med hjælp fra de danske myndigheder er blevet evakueret fra al-Hol-lejren i Syrien, kæmpet for at få ham til landet.

De frygtede, at han risikerede at dø, hvis ikke han kom ud af lejren, der huser tusinder af kvinder og børn, som blev hos Islamisk Stat til det sidste.

Og nu er det lykkedes at få drengen til Danmark, fortæller familiens advokat, Tyge Trier.

- Der har været op- og nedture undervejs. Vi har været tæt på, at det lykkedes at få ham hjem tidligere, men der har været forskellige forhindringer undervejs. Men nu er det heldigvis lykkedes her til formiddag at få ham til Københavns Lufthavn, siger Tyge Trier.

Han har arbejdet for familien siden maj 2019.

Hvordan vil du beskrive drengens tilstand?

- Nu er jeg jo ikke læge, men jeg synes, han er lidt klejn. Det er klart, at nu skal vi have ham til læge - forhåbentlig allerede i dag, siger Tyge Trier.

Hvem tager sig af drengen nu?

- Det gør hans nærmeste familie nu. Det er hans morfar og hans mormor. Der er en stærk familie om ham nu. Og jeg er tryg ved, at der er et godt setup, hvor han skal få en rolig og fornuftig opvækst, lyder det fra advokaten.

Hans forældre var IS-støtter

DR Nyheder kunne i juni fortælle, at en dengang syv måneder gammel forældreløs dreng med tilknytning til Danmark lå syg i den berygtede al-Hol-lejr i Syrien, og at hans bedsteforældre i Danmark kæmpede for at få ham hertil.

Advokat Tyge Trier bekræfter, at det er den dreng, der nu er i Danmark.

Drengens mor, som har dansk-somalisk baggrund, blev tilsyneladende dræbt i et bombeangreb i marts 2019 i Islamisk Stats daværende sidste bastion, Baghouz. Hun drog som 19-årig fra Danmark for at tilslutte sig Islamisk Stats selvudråbte kalifat.

I den forbindelse blev hun frataget sin permanente opholdstilladelse i Danmark. Drengens far skulle angiveligt også være død.

Drengens familie i Danmark havde i første omgang fået at vide, at drengen var omkommet i det bombeangreb, som tog livet af hans mor.

Ifølge DR's oplysninger har danske myndigheder forud for hjemtagelsen af barnet hjulpet med at få lavet dna-test, der fastslår barnets tilhørsforhold til Danmark og familien. Udenrigsministeriet har ingen kommentarer til oplysningerne.

Flere børn med dansk tilknytning i Syrien

Justitsministeriet har tidligere anslået, at der befinder sig omkring 40 børn med dansk tilknytning i lejre i Syrien.

I september oplyste justitsminister Nick Hækkerup (S), at PET vurderer, at 36 personer udrejst fra Danmark fortsat skønnes at opholde sig i Syrien eller Tyrkiet. 26 af dem har dansk statsborgerskab. De resterende 10 har haft opholdstilladelse i Danmark, men har fået den inddraget.

Udenrigsministeriet har i oktober sendt breve ud til en gruppe pårørende, der har anmodet om hjælp til at få deres børn og børnebørn hjem fra Syrien.

I juni hentede danske myndigheder dog en 13-årig dreng, som var blevet skudt i ryggen, ud af al-Hol. Ifølge brevet sendt til de pårørende, var der tale om, at den 13-årige befandt sig i en alvorlig helbredssituation, som ikke kan behandles lokalt.