Forbered bilturen grundigt: Trafikken igennem Europa påvirkes efter oversvømmelser

Trafikken vil være påvirket i længere tid med flere blokerede tyske motorveje og kødannelser, melder Udenrigsministeriet.

Oversvømmelserne i specielt Tyskland, Holland og Belgien har sat flere motorveje og store dele af den offentlige trafik ud af spil. (Foto: © ZDF/EBU/DR Nyheder)

Det er en god idé at have Google Maps ved hånden, hvis man som dansker har tænkt sig at køre sydpå til Tyskland i den kommende tid.

Sådan lyder meldingen fra Udenrigsministeriets Borgerservice, der får mange henvendelser fra danskere, der gerne vil køre sydpå, og som er i tvivl om vejforholdene efter de voldsomme oversvømmelser i Tyskland, der har kostet mindst 165 personer livet.

- Man bliver nødt til at tjekke de veje, man har tænkt sig at køre på, siger direktør Erik Brøgger Rasmussen:

- Man skal det næste lange stykke tid være opmærksom på, at de ramte byer ikke bliver genopbygget på få dage - og der vil være vejstrækninger, der ikke åbner før om flere uger, siger han.

De seneste dage har enorme vandmasser plaget store dele af det vestlige Tyskland samt Belgien, Holland og Luxembourg.

I alt er mindst 196 personer omkommet, heriblandt en dansk statsborger i Belgien. Og oversvømmelserne har samtidig ødelagt flere veje og togskinner.

Se kortet over de værste oversvømmelser her:

(Foto: © Grafik: Søren Winther Nørbæk)

Spærrede veje vestpå og kø østpå

Skal man køre enten til Tyskland eller igennem Tyskland for at nå frem til sin feriedestination, så er det bedste redskab Google Maps eller Maps-appen på telefonen, siger Erik Brøgger Rasmussen.

- De strækninger, der er spærret, vil være markeret på de kort. Det kan ændre sig løbende hele tiden. Og så er der andre hjemmesider - de tyske myndigheder opdaterer jo også løbende, siger han.

Kører man mod øst og igennem det østlige Tyskland, så er det ikke spærrede veje, man skal bekymre sig om. Til gengæld kan der være flere strækninger, der er ramt af kødannelser, siger Erik Brøgger Rasmussen.

Derimod kan oversvømmelserne have konsekvenser for ruterne vestover.

- Det er klart, hvis du tager vestover, så er der strækninger af motorvejene og andre veje, der er spærret. Så der skal man altså ud at planlægge sin rute, for man risikerer at strande, hvis man kører den forkerte vej, siger han.

FDM melder om flere strækninger påvirket

Ifølge FDM befinder vi os lige nu i den mest trafikerede periode på sommeren, da flere tyske delstater nu også har taget hul på deres sommerferie.

På grund af corona holder mange tyskere ferie i deres hjemland, og derfor er der ekstra pres på motorvejene, der samtidig har over 800 vejarbejder, skriver FDM.

Flere dele af motorvejene A1, A5, A7 og A9 er lige nu præget af kødannelser og vejarbejde.

Samtidig har oversvømmelserne betydet, at flere veje og vejstrækninger er lukkede, og derfor vil der opstå flere kødannelser end normalt, skriver FDM i sin køprognose for den kommende weekend.

Delstaterne Nordrhein-Westfalen og Rheinland-Pfalz er særligt hårdt ramt. Myndighederne i Nordrhein-Westfalen har meldt ud, at genopbygningen efter oversvømmelserne af dele af motorvej A1 og A61 kan tage op til flere måneder.

Du kan se en status på hver enkelt motorvej på FDM's tyske pendant, ADAC's hjemmeside her.

Se kortet over de motorveje, der løber fra Danmark og ned igennem Europa:

(Foto: © Grafik: Søren Winter Nørbæk)