Forbløffelse hos døve og alvorligt syge: På liste over mulige svindelofre

Foreningerne har ikke selv opfattet, at de kan være gået glip af tilskud på grund af svindel.

Lars Knudsen, formand i Danske Døves Landsforbund, har slet ikke haft på fornemmelsen, at foreningen kunne være blevet snydt i forbindelse med den store svindelsag fra Socialstyrelsen. (Foto: Peter Hove Olesen © Scanpix)

Det vækker overraskelse hos både Danske Døves Landsforbund og Cystisk Fibrose Foreningen, at de kan have penge til gode hos det offentlige – noget der er kommet frem i forbindelse med den store sag om millionsvindel med Socialstyrelsens penge.

Hos Danske Døves Landsforbund har man slet ikke haft på fornemmelsen, at tilskudskroner kan være gået deres næse forbi, fortæller landsformand Lars Knudsen.

- Hvis det viser sig, at vi burde have modtaget flere midler, så er det rigtig ærgerligt. For så har vi skåret ned på projekter, og det er gået ud over medlemmerne, siger han.

Kommentaren kommer, efter at Socialministeriet tidligere i dag meldte ud, at seks kommuner, to regioner, Danske Døves Landsforbund og Cystisk Fibrose Foreningen formentlig har penge til gode i ministeriet.

Børneteater og netværk for døve børn

Danske Døves Landsforbund har omkring 2.500 medlemmer. Hvert år søger foreningen penge fra handicappuljen hos Socialstyrelsen til forskellige aktiviteter for døve.

Det kan for eksempel være en såkaldt lørdagsskole for døve børn, hvor de kan lege sammen, og hvor forældre og søskende kan mødes og udveksle viden.

Det kan også være et projekt med børneteater på tegnsprog, fordi der ikke ellers ikke er mange kulturtilbud til døve.

Foreningen sender et budget ind og søger i omegnen af 150.000 til 200.000 kroner årligt.

Normalt får foreningen et lavere beløb, end de søger for. Så tilpasser de aktiviterne til det. Og når året er omme, laver foreningen et regnskab over de brugte midler.

Nogle år har foreningen ikke brugt alle pengene, og så går pengene tilbage til Socialstyrelsen.

- Vi har styr på vores økonomi, siger landsformanden.

Derfor undrede det ham også, da han i dag fik at vide, at foreningen formodentlig har penge til gode. Han ved ikke, hvor mange penge, der kan være tale om, eller om Danske Døves Landsforbund har brug for pengene nu.

- Hvis vi har mulighed for at få flere penge, skal vi se på, om der er et reelt behov for flere aktiviteter, siger Lars Knudsen.

I den omfattende sag om svindel med offentlige penge er den tidligere betroede medarbejder i Socialstyrelsen, Britta Nielsen, mistænkt for at have trukket mindst 111 millioner kroner ud af styrelsens puljer til sig selv fra 2002 til 2018.

Sigtede i svindelsagen

 • Tidligere kontorfuldmægtig i tilskudsforvaltningen Britta Nielsen er sigtet for groft databedrageri for mindst 111 millioner kroner i tilskudsmidler.

 • Hendes to døtre, søn og svigersøn er sigtet for at have modtaget penge fra svindelnummeret.

 • Britta Nielsen og hendes søn sidder varetægtsfængslet.

Nok ikke noget at komme efter

Hos Cystisk Fibrose Foreningen har man - ligesom hos Dansk Døves Landsforbund - ikke fornemmet, at offentlige tilskudskroner er gået foreningen forbi.

Og direktøren tvivler faktisk på, at foreningen har penge til gode.

- Vi tjekker løbende, hvad vi får bevilliget og udbetalt, og jeg har svært ved at forestille mig, at der er noget at komme efter, men vi ved det ikke endnu, siger direktør for Cystisk Fibrose Foreningen Helle Ousted.

Foreningen arbejder for et bedre og længere liv for børn og voksne med cystisk fibrose, der er en arvelig sygdom, som omkring 500 lider af i Danmark.

Direktøren kalder det forfærdeligt, hvis foreningen er gået glip af tilskud.

- Hos Cystisk Fibrose Foreningen støtter vi børn og voksne, som har en alvorlig sygdom, og det er da forfærdeligt, hvis vi har fået færre midler til det arbejde, end vi skulle have haft. Det er forfærdeligt, uanset hvem der er blevet snydt, siger Helle Ousted.

Foreningen har været i kontakt med Socialstyrelsen i dag, men har endnu ikke modtaget brevet fra dem. Når det kommer, vil foreningen levere den dokumentation, styrelsen har brug for til at komme til bunds i sagen.

Kommune: Det er katastrofalt at tænke på

Jammerbugt Kommune er også på listen over formodede tilskudsmodtagere med et tilgodehavende.

Her mener borgmester Mogens Christen Gade (V) ikke, kommunen har haft en chance for at opdage, hvis der har manglet penge.

- Det er helt nyt for os, at vi er blevet snydt for penge. For der er ingen tvivl om, at det er foregået meget professionelt. Vi har sikkert fået at vide, at de penge, vi skulle have haft, var blevet minimeret en del, og så har vi selvfølgelig troet blindt på det, siger han.

Borgmesteren ser nu frem til at få et eventuelt tilgodehavende udbetalt.

- Det er katastrofalt at tænke på, at svage borgere er blevet snydt – også i Jammerbugt Kommune – så det er vi selvfølgelig meget oprørte over, siger han.

I Københavns Kommune har socialborgmester Mia Nyegaard (R) ingen viden, om hvordan der kan være blevet svindlet, eller hvor mange penge kommunen kan have til gode:

- Det har hele tiden været meningen, at det var Socialstyrelsen, der skulle undersøge, hvad der er op og ned i den her sag. Det har vist sig at være meget kompliceret, og Socialstyrelsen har endnu ikke kunnet kortlægge, om vi har penge til gode.

De menes at have penge til gode

 • Fredericia Kommune

 • Holstebro Kommune

 • Jammerbugt Kommune

 • Københavns Kommune

 • Næstved Kommune

 • Roskilde Kommune

 • Region Midtjylland

 • Region Syddanmark

 • Cystisk Fibrose Foreningen

 • Danske Døves Landsforbund

Facebook
Twitter