Forbrændingsanlæg sender giftig røg ud

Landets forbrændingsanlæg overskrider konstant grænsen for giftige stoffer i røgen, viser en opgørelse fra Miljøstyrelsen.

Nogle få forbrændingsanlæg sender for meget gift ud med røgen, og det er Miljøstyrelsen ikke tilfreds med. (Foto: Christine Nørgaard DR Nordjylland)

En ny opgørelse fra Miljøstyrelsen viser, at flere forbrændingsanlæg overskrider grænseværdierne for udledning af giftige stoffer i røgen over 100 gange om året, og at problemet er stigende

Miljøstyrelsen er klar til at politianmelde eller lukke de forbrændingsanlæg, der gentagne gange har ledt mere gift ud end tilladt, siger kontorchef Helge Andreasen.

- Det er ikke acceptabelt med så mange overskridelser. Det er nogle få anlæg, der har store overskridelser, og det er vi ikke tilfredse med, siger han til DR Nyheder.

Plan har ikke hjulpet

Affaldsvirksomheder, der overtræder miljøreglerne gentagne gange, skal udarbejde en handlingsplan sammen med myndighederne. Men den nye rapport fra miljøstyrelsen viser, at det ikke har hjulpet, og det får myndighederne til at tage hårdere fat om de værste syndere.

- Enten kan vi politianmelde anlæggene, eller også må vi stoppe dem, fordi vi ikke mene, at de kan komme til at køre betryggende, siger Helge Andreasen.

Hos Renosam der repræsenterer de kommunale affaldsselskaber erkender man problemet, men direktør Jakob Hartvig Simonsen forventer, at selskaberne vil tage hånd om problemet og få det løst.

- Når vi bliver opmærksomme på sådan et problem sætter i et større arbejde i gang, så jeg forventer ikke samme overskridelser, når der kommer nye data på bordet, siger han.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk