Forbrugerjurist: Forbrugere skal ikke være nervøse over advokat-breve

En række danskere har de seneste dage modtaget breve fra advokatfirmaer, der anklager dem for at have ulovligt downloadet film og tv-serier via pirattjenester på internettet.

Filmdelingstjenesten Popcorn Time er tidligere blevet lukket ned, men findes stadig i flere versioner.

Advokatfirmaet Opus har på vegne af deres klienter, der ejer rettigheder til film og tv-serier, de seneste måneder sendt krav til over tusind danske forbrugere om at betale cirka 2000 kroner - betaler man ikke, kan sagen ende i retten.

Men det kan være mere end svært for en advokat at bevise i retten, mener forbrugerjurist Peter Fogh Knudsen, der driver forbrugerbloggen.dk.

Det er nemlig op til advokaterne at bevise, at den de sender regningen til, også er den, der har foretaget noget ulovligt.

- Mig bekendt er der ikke nogen forbrugere, der er blevet dømt i sådanne sager. Tværtimod er der to afgørelser fra slutningen af 00’erne, hvor henholdsvis Østre- og Vestre Landsret har frikendt forbrugere, fordi man ikke har kunnet bevise, at det var modtagerne af regningerne, der havde foretaget de ulovlige downloads, siger Peter Fogh Knudsen.

Så har man rent mel i posen, skal man ikke være bange for at modtage et brev fra en advokat.

- Har man ikke gjort noget forkert, så skal man ikke betale, fordi man føler sig en smule truet, siger han.

Ignorer ikke brevene

Forbrugerombudsmanden har modtaget en stribe klager fra forbrugere, som nægter at have downloadet ulovlige film og tv-serier.

Og de forurettede forbrugere får et klart råd med på vejen fra Forbrugerombudsmanden.

- Hvis man ikke mener, man har downloadet filmen, skal man straks oplyse det til advokatfirmaet, siger Ulrika Folkmann-Schjerbeck, der er specialkonsulent ved Forbrugerombudsmanden.

Det eneste, man ikke må gøre, er at ignorere brevene fra advokatfirmaerne.

- Så risikerer man, at de vender tilbage og eventuelt pålægger rykkergebyrer, og man kan blive truet med inkasso og RKI. Vi vil gerne undgå, at forbrugerne ender i sådan en situation, siger hun.

Mange danskere har de seneste dage modtaget breve fra advokatfirmaer, der anklager dem for ulovligt at downloade film og tv-serier via pirattjenester på nettet.

Opslået af DR Nyheder på 16. februar 2016