Forbrugerråd om variable el-priser: De fleste familier vil få en større regning

Dobbelt så dyre takster er lagt i et tidsrum, hvor det er umuligt for mange at ændre vaner, mener økonom i Forbrugrrådet Tænk.

Der er penge at spare, hvis man har mulighed for at flytte sit forbrug fra tidsrummet 17-20, men det er ikke nogen nem opgave for de fleste børnefamilier, siger Martin Salamon, cheføkonom i Forbrugerrådet Tænk.

En million husstande i hovedstadsområdet, Nord- og Midtsjælland vil fremover få dyrere strøm mellem klokken 17 og 20, som typisk er det tidspunkt, hvor strømforbruget i de danske hjem er allerstørst.

El-distributøren Radius mere end fordobler prisen på den el, vi bruger fra klokken 17 til 20 i vinterhalvåret. En kilowatt-time koster i dag 37,5 øre hos Radius. Fremover vil prisen være 83,5 øre. Samtidig falder prisen i døgnets øvrige timer og hele sommerhalvåret med 5 øre til 32,5 øre.

Der er penge at spare, hvis man har mulighed for at flytte sit forbrug fra tidsrummet 17-20, men det er ikke nogen nem opgave for de fleste børnefamilier.

Derfor er cheføkonom i Forbrugerrådet Tænk Martin Salamon kritisk over for tiltaget.

- Jeg synes, det er lidt en spand koldt vand i hovedet det her. Det er mere pisk end gulerod. For mange vil det her blive oplevet som en prisforhøjelse. Det er jo dobbelt så meget, man kommer til at betale i et tidsrum, hvor det er svært at flytte forbruget. Skal vi begynde at spille ludo i stedet for Xbox, og skal vi til at varme maden midt om natten? Der vil være nogle familier, hvor det ikke giver mening, lyder det fra Martin Salamon.

Få fordele som forbruger

Martin Salamon havde gerne set et tidsrum, hvor det ville være ekstra billigt at bruge strøm, så forbrugerne havde en reel mulighed for at holde el-udgifterne nede.

- Det her giver et incitament til at flytte vores forbrug, men det giver os ikke et tidspunkt, hvor vi virkelig kan spare noget. De fordele, som Radius giver kunderne, er ikke ret store. De straffer ved at hæve prisen på et bestemt tidspunkt, og så kan man vende tilbage til næsten den samme pris, vi har nu. Det er ikke helt gennemført, set fra et forbrugersynspunkt, siger Martin Salamon.

Ifølge Radius kommer virksomheden ikke til at tjene flere penge på omstillingen. Tiltaget er et led i en grøn omstilling, som regeringen besluttede i 2013. Årsagen til, at de lader priserne stige i spidsbelastningstisrummet, er for at sikre en mere jævn belastning af elnettet og dermed sænke omkostningerne til vedligehold.

Først ved udgangen af 2020 er systemet udbredt til hele Danmark. De variable priser træder i kraft fra 2018, men det kræver, at man har en såkaldt intelligent elmåler sat op. 150.000 husstande i hovedstadsområdet samt Nord- og Midtsjælland har allerede fået en af de nye målere.

Facebook
Twitter