Forbrugerrådet finder for højt niveau af skadeligt stof i økologiske chips og kiks

Grænsen for indholdet af det kræftfremkaldende stof akrylamid i fødevarer er kun vejledende.

Forbrugerrådet Tænk har testet og fundet et for højt niveau af akrylamid i 6 ud af 29 produkter solgt i Danmark. Akrylamid er et stof, som er kræftfremkaldende og kan skade nerver, arveanlæg og formeringsevnen. (© ColourBox)

Økologiske rodfrugtchips, havrekiks og banankiks til børn.

Det lyder umiddelbart som sunde snacks.

Men en ny undersøgelse fra Forbrugerrådet Tænk viser, at en lang række fødevarer har et niveau af det skadelige stof akrylamid, som er langt over EU's vejledende grænse.

I Forbrugerrådets test fandt de et for højt niveau af det skadelige stof i seks ud af de 29 varer fra de danske supermarkeder - blandt andet kiks til børn, chips, kammerjunkere og småkager.

Stoffet akrylamid er kendt for at øge risikoen for kræft, skade nerver og arveanlæg. Alligevel findes der ingen bindende grænseværdi for, hvor højt indholdet af akrylamid må være i vores fødevarer.

I alt har Tænk sammen med en række andre europæiske forbrugerorganisationer testet indholdet af akrylamid i over 500 forskellige fødevarer.

Akrylamid opstår når fødevarer som brød, majs, kartofler og andre varer med mange kulhydrater bliver varmet op. Når bollen på brødristeren for eksempel brænder på og bliver sort i kanten, er indholdet af akrylamid højt i det brændte område.

Forbrugerrådet opfordrer til fast grænse

Camilla Udsen, som er seniorrådgiver i Forbrugerrådet Tænk, så gerne, at myndighederne kunne fjerne produkter fra hylderne, der overskrider værdien.

- Så længe grænseværdierne kun er vejledende, bliver det hurtigt uklart, hvad virksomhederne skal gøre, når de har et produkt, der overskrider.

- Hvis det bliver fastsat, kan myndighederne trække et produkt tilbage, siger hun og tilføjer, at testen også viser, at det sagtens kan lade sig gøre at sænke indholdet i en lang række af produkter.

Camilla Udsen påpeger også, at det generelt ikke er blevet undersøgt, hvordan indholdet kan blive så lavt som muligt, og hvad der er bedst for forbrugernes sundhed:

- Rodfrugtchips ligger generelt højt, og den skal simpelthen ned. Men det er et nyt produkt, og derfor er der ikke sat grænseværdier endnu, siger hun.

Martin Hasgard, der er sortimentschef i Netto, som sælger Øgo Rodfrugtchips, forklarer i en mail, at de er meget opmærksomme på niveauet af akrylamid i deres varer. Og at samtlige af deres fødevarer ligger under den vejledende grænse.

- Selvom der ikke eksisterer grænseværdier for rodfrugtechips, har vi også her en løbende dialog med vores leverandør om, hvordan indholdet over tid kan nedbringes, da det er vigtigt for os, at akrylamidindtaget nedbringes, skriver han.

Bagermester: 3 minutter i ovnen kan gøre forskellen

Bagermester Jacob Dam, som producerer Bornholmske Rugkiks, der er på Tænks liste over produkter med et for højt indhold af akrylamid, ærger sig.

Deres rugkiks blev testet til at indeholde 540 mikrogram akrylamid pr. kilo. EUs anbefalede grænse ligger på 350.

- De seneste to stikprøver, vi selv har lavet, har ligget på 275 og 240, og der skal de også ligge, siger Jacob Dam og bakker op om Tænks opfordring til, at der skal være en fast grænseværdi og ikke som nu en vejledende grænseværdi.

Akrylamid opstår når noget brunes ved for eksempel bagning eller stegning, derfor varierer indholdet af stoffet fra gang til gang.

- Vi tørbager jo vores kiks, og når sukkerstoffet begynder at karamellisere, så går det stærkt. Det kan være 3 minutters afbagning, er gør forskellen, forklarer han.

DR har forsøgt at kontakte de 5 andre producenter på Tænks liste med et for højt akrylamid-niveau, men de har endnu ikke meldt tilbage.

Kontrolkampagne på vej

Kontorchef i Fødevarestyrelsen Henrik Dammand Nielsen skriver i en mail til DR, at Fødevarestyrelsen er opmærksomme på akrylamid og af samme årsag har planlagt en kontrolkampagne senere på året.

- Selvom grænserne er vejledende, skal de overholdes. Når vi konstaterer, at en virksomhed sælger et produkt, som ikke holder sig under grænseværdien, gennemgår vi sammen deres procedurer, så de kan komme ned på et acceptabelt niveau, skriver han.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk