Forbrugerrådet: Forkert at nægte psykisk syge forsikring

Forsikringsselskaberne er blevet mindre solidariske, påpeger direktør i Forbrugerrådet Lars Pram.

Er du en ung og uerfaren bilist, koster kaskoforsikringen lidt mere. Og bor du i stuen er indboforsikringen dyrere, end hvis du bor på tredje, hvor tyven har sværere ved at komme ind.

Forsikringsselskaberne risikovurderer os alle sammen meget grundigere end før i tiden.

Det er ok et stykke hen ad vejen, men det går for vidt, når personer med en psykisk lidelse, nægtes forsikring på grund af deres sygdom, lyder det fra Forbrugerrådet Tænk, der mener, at alle bør have lige adgang til forsikring.

- Man kan faktisk ikke gøre noget ved, at man får en psykisk sygdom. Derfor skal vi passe på med, at vi bevæger os ud ad den vej, hvor det, at du på et tidspunkt har haft en psykisk sygdom, gør, at du så ikke kan tegne en forsikring, siger Forbrugerårdets direktør, Lars Pram.

Et kendt problem

I en ny undersøgelse, som 'En af os' har foretaget for P1 Dokumentar blandt 801 tidligere eller nuværende psykisk syge, har hver femte oplevet at blive afvist af et forsikringsselskab.

Af dem fik mere end otte ud af ti deres psykiske lidelse som begrundelse for afslaget.

De forsikringsselskaber, der har givet flest afslag ifølge undersøgelsen er Sygesikringen Danmark, Alka Forsikring, TRYG, Topdanmark, Alm. Brand Forsikring, Danske Forsikring og Codan Forsikring.

Hos Forbrugerrådet Tænk kender man også til problemet.

- Vi ser en række eksempler på, at folk, der har haft en psykisk sygdom på et tidspunkt i deres liv og nu er helt raske, ikke kan tegne en forsikring eller får en meget forhøjet præmie. Det er bare ikke er i orden, siger Lars Pram.

Mere socialt ansvar

Organisationerne Sind og Bedre Psykiatri opfordrer forsikringsselskaberne til at tage et større socialt ansvar og stoppe med at nægte nuværende og tidligere psykisk syge forsikring.

Hvis forsikringsselskaberne skal gøre det, skal flere af dem til at sadle om. Ifølge Forbrugerrådet er der nemlig en generel tendens til, at forsikringsselskaberne bliver mindre og mindre solidariske.

- Forsikringsselskaberne bevæger sig i de her år ind på en kurs, som er mindre solidarisk end den har været hidtil. De begynder at risikovurdere den enkelte i meget højere grad, siger Lars Pram.

Det bærer en stor risiko med sig, mener han:

- Risikoen er, at der er nogle grupper, der helt bliver udelukket fra at tegne en forsikring, og det strider mod det helt grundlægende princip i forsikringsordningerne.

- Intet problem

Hos brancheorganisationen, Forsikring og Pension, har man ikke ønsket at stille op til interview.

Men organisationen skriver i et skriftligt svar til DR Nyheder, at det ikke er Forsikring & Pensions indtryk, at psykisk syge generelt har et problem med at blive forsikret - og at man er i dialog med foreningen SIND for at afdække og løse eventuelle problemer.

Du kan høre mere om psykisk syges problemer med at tegne forsikringer i P1 Dokumentaren 'Forsikringsselskaber blæser på menneskerettigheder, de selv har underskrevet'. Det er klokken 14.03 på P1.