Forbrugerrådet: Politikere burde certificere sexlegetøj

Forbrugerrådet og forhandlerne af sexlegetøj er glade for certifikat, men efterlyser initiativ fra myndigheder.

Forbrugerrådet og forhandlerne af sexlegetøj er glade for certifikat, men efterlyser initiativ fra myndigheder. (© Istockphoto)

En række forhandlere og producenter af sexlegetøj har taget et nyt certifikat i brug, der skal beskytte forbrugerne mod hormonforstyrrende ftalater. Allerede nu har flere producenter skrevet under på certifikatet, og det glæder initiativtageren.

- Det overordnede mål er, at vi med tiden kan presse producenterne til at bruge nogle bedre materialer, så vi kommer ftalater i sexlegetøj til livs en gang for alle, siger Lennart Øster, partner i lovejoy.dk til P3 Nyheder.

Forhandlerne er glade for certifikatet, men efterlyser i samme ombæring initiativ fra myndighederne.

- Jeg ville ønske, at den her certificering kom fra en tredje part, så branchen ikke selv skal gøre det. Jeg tror, det ville gøre certifikatet endnu bedre og mere seriøst. Men det er helt sikkert en start, siger Mathilde Mackowski medejer af sinful.dk.

Burde være tredje part

Samme budskab lyder fra Forbrugerrådet. De så gerne, at branchen ikke selv skal stå for regler og kontrol.

- Det er altid godt, at forbrugerne kan få information. Men jeg synes, det burde være op til myndighederne, at de her stoffer bliver fjernet, så man som forbruger ikke skal bekymre sig om det, siger Claus Jørgen, seniorrådgiver i Forbrugerrådet.

Udover, at det burde være en opgave for myndighederne, stiller Forbrugerrådet spørgsmålstegn ved, om branchen selv kan kontrollere, at certificeringen bliver overholdt. Her efterlyser Claus Jørgensen testrapporter, så man kan se sort på hvidt, om der er hormonforstyrrende stoffer i produkterne.

Lovgivning på vej

- Der lavet en bekendtgørelse, som forbyder ftalater i forbrugerprodukter. Det betyder, at fra 1. december 2013 må man ikke sælge produkter med fire bestemte ftalater. Men hvis det er elektriske apparater, som nogle af de her produkter er, så gælder forbuddet først fra 1. december 2014. Så der er lovgivning på vej, men vi så gerne, at den blev udvidet, fortæller Claus Jørgensen til P3 Nyheder.

Hvis man som forbruger vil være på den sikre side, anbefaler Forbrugerrådet, at man køber produkter, der er lavet af silikone.