Forbudt for børn: Nadia og hendes kæreste holdt ferie på børnefrit hotel - og de er ikke de eneste

Sådan lyder meldingen fra de store rejseselskaber TUI, Spies og Bravo Tours.

Nadia Tornhave elsker børn og har selv en søn på ti år. Men da hun og kæresten selv skulle på ferie, valgte de at booke et voksenhotel, så de undgik plask og skrig fra andres børn. (© (c) privatfoto)

Sommerferien på Rhodos var i år en del anderledes, end den plejer at være for 34-årige Nadia Tornehave og hendes kæreste.

De slap nemlig for badedyr, "bomber" ved poolen og barnegråd, idet de for første gang havde valgt at booke sig ind på et såkaldt voksenhotel, hvor det ikke er tilladt at have børn med.

Og de er langt fra de eneste, der har kigget mod den børnefri løsning. Vi booker eller søger nemlig i højere grad på "voksenhoteller" end før corona, lyder meldingen fra flere af de store rejseselskaber, som DR Nyheder har været i kontakt med.

Det skal lige siges, at rejseselskaberne generelt har fået en del mere at se til, siden landet åbnede. Mange af dem har allerede solgt flere rejser i år, end de havde på samme tid før corona i 2019, men tydeligst er stigningen på de børnefri hoteller.

Hos Spies er der 16 procent flere, der har søgt på "voksenhoteller" i 2021 end i 2019, selvom konceptet har kørt i mere end et årti. Meldingen er, at voksenhotellerne har oplevet den største stigning, selvom familiehotellerne stadig hitter mest.

Fra slut maj til slut september 2021 har 2.500 flere gæster booket sig ind på voksenhotelkonceptet sammenholdt med samme periode i 2019.

- Generelt er voksenhotelkonceptet vokset meget inden for de seneste fem til seks år. Men efter corona er interessen blevet øget ganske markant, siger direktør Jan Vendelbo, der også fortæller, at efterspørgslen har ført til, at man nu omdanner endnu et af de eksisterende hoteller til et voksenhotel.

Nadia Tornhave og kæresten var på voksenhotel for første gang i sommerferien. Hos Spies søgte 195.300 på "voksenhoteller" i september 2019, mens tallet var på 232.500 i september 2021. (Foto: (privatfoto))

Tidligere var det primært voksne fra 50 år og op efter med udeboende børn, som valgte hotellerne for at få ro. Men en trend, der startede inden corona, er, at yngre par også er begyndt at komme på voksenhotellerne, fortæller Jan Vendelbo.

- Efter corona har vi også set voksne med børn i den skolepligtige alder, måske fordi de har været lukket inde med deres børn så længe.

Spørger man TUI, der tidligere hed Star Tours, har 35 procent flere booket et voksenhotel i september 2021 sammenholdt med september 2019. Kigger man på selskabets samlede stigning i antal bookinger for perioden, ligger den på 23 procent.

Her er det dog ikke de unge, der trækker salgene op.

- Vi har generelt set en kraftig stigning i det ældre segment, der typisk er folk, som har penge og gerne vil bo godt. Og så går man ind og kigger på børnefri hoteller, som ofte har bedre standard og er dyrere, siger Thomas Jessen, presseansvarlig hos TUI.

Til sidst er der Bravo Tours, som også har oplevet en større stigning på voksenhoteller end andre koncepter - her gælder det fem-syv procent.

Ville undgå plaskende børn og skrig

Nadia Tornehave og kæresten valgte et børnefrit hotel på Rhodos - det var dog mest for hans skyld.

- Min kæreste er bare ikke særlig glad for andres børn, og han ville gerne undgå at blive plasket på og undgå børn, der larmer, skriger og græder. Han ville gerne have ro, og at det bare var os, fortæller hun.

Det var første gang, parret prøvede at bo på et voksenhotel, for Nadia Tornehave plejer altid at rejse sammen med sin ti-årige søn. Men det kan altså noget, medgiver hun.

- Hver eneste gang et barn råber "mor", også selvom det ikke er dit eget, så reagerer man jo. Så det var virkelig fantastisk at kunne lægge morrollen fra sig, siger hun.

På hotellet var der både de "unge mennesker, der rejste sammen med deres venner, og folk med rollator".

Ekspert: Det er folks måde at håndtere utrygheden på

En ferie uden barnevogne og børn over det hele er da også en stor del af forklaringen på, hvorfor turister vælger voksenhotellerne til, vurderer Alexander Josiassen, der er professor i marketing og turisme på Copenhagen Business School.

Derudover har coronapandemien i højere grad fået os til at søge rejser med tryghed. Og ifølge ham tænker nogle turister måske, at de er mere påpasselige, når de vælger et hotel, hvor der ikke render børn rundt, som rører ved alting og kan være potentielle smittekilder.

- Med covid19 er vi blevet en tand mere xenofobiske (afsky eller frygt for folk fra en fremmed kultur, red.) og vil i højere grad gerne undgå fremmede for at undgå smitte, forklarer Alexander Josiassen, der tidligere har været med til at lave et studie om xenofobi og turister.

Det får dog ikke folk til at stoppe med at rejse.

- Folk tager afsted alligevel, men så håndterer de utrygheden ved at booke flere pakketure, hvor man kommer til at rejse og bo med nogle, der ligner en selv, og ved at forsøge at gøre rejsen mere tryg.

Også hos de rejseselskaber, som DR har talt med, bliver der solgt flere pakkerejser end før corona. Pressechefen for Spies, Sofie Lund, fortæller, at de i år har rigtig mange kunder, der vælger at købe en pakkerejse, selvom de ikke plejer at gøre det, netop fordi de efterspørger de nemme løsninger.

FacebookTwitter