Forbudt for Noah at købe 'skins' i klubben: 'Det er en meget, meget god regel'

Køb af 'skins' kan sætte en negativ spiral i gang, siger klubleder.

Noah Kaspersen er ti år gammel. Han har spillet Counter Strike i tre år. Her er han til en stor Counter Strike-turnering, som blev afholdt tidligere i dag.

Ti-årige Noah Kaspersen klikker hjemmevant rundt på skærmen.

Han er ved at vise sin samling af våben i computerspillet Counter Strike. Han har mange, men har et klart yndlingsvåben.

Det er en AK-47 med sort og turkis mønster på kolbe og skaft. Det farvestrålende mønster er et 'skin' - et nyt design til våbnet, som man kan købe sig til. Det har Noah også gjort.

Men nu kan det være slut med den lette adgang til den virtuelle våben-udsmykning.

For Spilmyndigheden har besluttet at sætte ind over for de tredjeparts-hjemmesider, hvor computerspillerne kan sælge, byde på og købe skins. Både Spilmyndigheden, Børnerådet og Center for Ludomani frygter nemlig, at denne handel med skins kan lede til såkaldt 'skinbetting', hvor man gambler med og om skins - en praksis, som Center for Ludomani frygter kan lede til ludomani.

Sådan ser Noah Kaspersens AK-47 ud med skin. Uden skin er den sort og brun. Den røde prik er et virtuelt klistermærke med Counter Strike-holdet Astralis' logo, som han også har købt.

Klub: Det må de ikke her

Zahid Butt er stifter af Copenhagen Esport, hvor både børn og voksne computerspillere mødes og træner som hold i blandt andet Counter Strike.

Han byder Spilmyndighedens initiativ velkommen.

- For os handler det om at prøve at lave en holdningsændring, så derfor italesætter vi det her over for de unge, når de er til træning. Det er svært, for det er noget, de gerne vil, det her. Men der er en række faldgruber. Det kan godt være, det bare er ti kroner for et skin, men det kan sætte en negativ spiral i gang, siger Zahid Butt.

Han har dog ikke tid til at vente på, at initiativet bliver foldet ud, og derfor har klubben vedtaget, at spillerne ikke må handle med skins, mens de er til træning.

- Jeg synes, at vi som samfund er nødt til at gøre det her, for hvis ikke vi gør det, så er der ingen ende på den spiral, det kan ende i.

De skins, man køber til sine våben har kun en kosmetisk effekt, og det prøver Zahid Butt at forklare spillerne.

- Vi fortæller dem også, at de jo ikke bliver en bedre spiller af at købe et skin.

Zahid Butt og klubbens team af trænere gør en stor indsats for at komme 'skinbetting' til livs.

Skins giver selvtillid

Men det er Noah Kaspersen nu ikke helt enig i.

Han ved godt, at et skin ikke gør ham bedre til at sigte eller skyde, men det giver ham alligevel en fordel, synes han.

- Det gør det på en måde lidt sjovere, fordi så er våbnet ikke så kedeligt, men lidt sejere. Så får man lidt mere selvtillid, det gør jeg i hvert fald selv, når jeg har skins. For så føler jeg mig lidt bedre. Og så plejer jeg at være bedre, siger han.

Ikke desto mindre er han glad for reglen om, at man ikke må købe skins, når man er til træning i klubben.

- Jeg synes, det er nogle meget, meget gode regler.

Når man ikke køber skins til træningen, sparer man både penge og tid, mener den 10-årige spiller, men det har også en anden og større betydning.

- Jeg tror, det er fordi, at man blærer sig lidt, når man gør det, så dem der ikke må, de kan godt blive lidt kede af det nogle gange. Og det vil trænerne og klubben jo ikke have, de vil gerne have en god stemning, siger han.

Noah Kaspersen har spillet Counter Strike i tre år og har brugt omkring 700 kroner på skins. Men nu gider han faktisk ikke mere.

- Jeg har brugt mange penge, og nu har ikke lyst til at bruge flere.

Er dit barn computerspilsafhængigt?

  • Center for Ludomani har formuleret nogle faresignaler, som kan være tegn på at spilleriet er ved at tage overhånd:

  • Barnet spiller selvom han eller hun får det dårligt.

  • Barnet stopper andre fritidsaktiviteter, fordi han eller hun hellere vil spille.

  • Barnet mister fokus på skolen eller fritidsjobbet på grund af spillet.

  • Barnet har konflikter med familie og/eller venner på grund af spillet.

  • Barnet har problemer med at sove på grund af spillet.