Forbudt opgave-fixer afviser snyd: Vi hjælper og inspirerer eleverne

Fixminopgave.dk er blevet forbudt. Men firmaet bag er bare et undervisningstilbud, siger stifter.

Hjemmesiden Fixminopgave.dk har siden sidste år hjulpet elever med at snyde i gymnasiet og til eksamen, mener Forbrugerombudsmanden.

Derfor har hun midlertidigt nedlagt forbud mod, at firmaet sælger opgaver til unge og har sendt sagen videre til Sø- og Handelsretten i håbet om, at retten vil gøre forbuddet permanent.

Men der er slet ikke tale om at hjælpe de unge med at snyde med studierne, mener den 20-årige stifter af firmaet, Fredrik Drews.

- Det er jeg direkte uenig i, siger han til DR Nyheder.

Han forstår ikke, hvordan Forbrugerombudsmanden kan forbyde hjemmesiden, når firmaet blot tjener penge på at 'hjælpe og inspirere', som han formulerer det.

- Vi hjælper og inspirerer kunder, der ikke har adgang til hjælp i deres omgangskreds. Du kan se os som et undervisningstilbud, hvor vi inspirerer eleverne til, hvordan man skriver en god opgave.

- Hvis man vil forbyde inspiration, burde man starte med Google, som er verdens største inspirationskilde, siger Frederik Drews.

  • TIP OS Har du købt en opgave hos Fixminopgave.dk, eller arbejder du som skribent for firmaet? DR Nyheder vil gerne høre din historie. Skriv en mail til journalist Maja Maach på mlrk@dr.dk

Risikerer bortvisning

Elever risikerer bortvisning, hvis de bliver taget i at have købt en opgave på hjemmesiden.

Frederik Drews vil ikke svare direkte på spørgsmålet, om det er færdige opgaver, som elever kan købe.

- Jeg ved ikke, om du kan kalde det færdige opgaver. Det er forskelligt, hvad folk har brug for. Det er færdig inspiration og færdig hjælp til, hvordan man for eksempel skriver et essay, siger han.

Det har ellers været et direkte salgsargument hos firmaet, at elever kunne købe en opgave til karakteren 12. Hvis de ikke fik det, ville de få deres penge tilbage.

DR3 har fulgt stifteren af firmaet Fixminopgave.dk i dokumentaren '12-tal til salg'. Du kan se programmet på DRTV her.

Kender ikke antallet af kunder

Frederik Drews siger, at firmaet har præciseret formuleringerne på hjemmesiden, så der nu står, at der bliver solgt hjælp til opgaver. At elever kan få hjælp fra skribenter, som selv eksempelvis har fået 12 i gymnasiet, forklarer han.

- Efter vi er blevet gjort opmærksomme på, at vi har formuleret os forkert, så har vi korrigeret det, så vi skriver på hjemmesiden, at vi hjælper med inspiration. Og jeg er ked af, hvis det har været misforstået, siger han.

Men er det ikke meningen, at en elev kan aflevere opgaven fra jer som en færdig opgave til sin lærer?

- Du kan jo aflevere alt direkte til læreren. Du kan også aflevere et screendump fra nettet. Det er op til den enkelte, siger Frederik Drews.

Han siger, han hverken har overblikket over antallet af kunder eller antallet af opgaver, som firmaet har udført, og kan derfor ikke svare på, hvor mange elever som har benyttet sig af hans firma.

Firmaet solgt til England

Frederik Drews har i et forsøg på at komme udenom forbuddet solgt firmaet til et engelsk selskab, og planen er, at aktiviteterne med at lave opgaver skal fortsætte.

Frederik Drews stiftede firmaet sidste år, og allerede sidste sommer ønskede et politisk flertal at forbyde det.

I januar i år var undervisningsminister Merete Riisager (LA) med på den idé.

Forbrugerombudsmanden har været i dialog med Frederik Drews i et lille års tid i et forsøg på, at firmaet frivilligt ville stoppe med sælge opgaver.

Men det ønskede firmaet ikke, oplyser Forbrugerombudsmanden til DR Nyheder.

Frederik Drews ønsker ikke at komme nærmere ind på, hvem køberen af virksomheden er. Ej heller hvad salgsprisen har været.

Han siger, at han ikke regner med at være en del af det nye firma i England.

- Jeg har mange muligheder og glæder mig til, hvad fremtiden bringer.

Forbrugerombudsmanden siger til DR Nyheder, at man også nedlægger forbud mod det engelske selskab.

Hvis ikke dansk lovgivning kan bruges det i aktuelle tilfælde, vil hun tage kontakt til de engelske myndigheder for at få aktiviteterne stoppet alligevel.

Bryder loven

  • Forbrugerombudsmanden mener, at fixminopgave.dk bryder markedsføringslovens paragraf tre.

  • - Erhvervsdrivende skal udvise god markedsføringsskik under hensyntagen til forbrugere, erhvervsdrivende og almene samfundsinteresser, står der i loven.

  • Forbrugerombudsmanden mener, at firmaet ved at skrive elevernes opgaver 'krænker det almene samfundshensyn'. Uddannelsessystemet er offentligt finansieret, og meningen er, at eleverne selv skal dygtiggøre sig, siger hun.

  • Af forarbejderne til paragraf 3 fremgår blandt andet følgende:

  • ”Bestemmelsen finder endvidere anvendelse på forhold vedrørende smag og anstændighed. Hensynet til smag og anstændighed skal forstås i en bred samfundsmæssig kontekst og beskytter bl.a. forbrugerne mod handelspraksis, som krænker almene samfundshensyn.”

Facebook
Twitter