Forbundsformand jubler over flere fængselsbetjente: Det er næsten som juleaften

Eneste bekymring for Kim Østerbye er, om det er muligt at skaffe 250 nye fængselsbetjente.

Der er stor glæde hos Fængselsforbundet over den nye fængselsaftale, der giver ekstra 150 millioner kroner om året i gennemsnit. (Foto: Martin Ballund © Scanpix)

Formand for fængselsforbundet Kim Østerbye glæder sig over den aftale om fængsler, som justitsminister Søren Pape Poulsen (K) og regeringen her til eftermiddag har lavet med Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet.

I gennemsnit bliver der årligt tilført 150 millioner kroner ekstra til området over de næste fire år, hvilket samlet set svarer til 600 millioner kroner.

De penge skal blandt andet bruges til at skaffe flere end 250 ekstra fængselsbetjente.

- Jeg er rigtig glad. Det er næsten som juleaften før tid, fordi der tilføres et ekstra løft til fængselsbetjente, siger Kim Østerbye.

Han ser især frem til, at de hårde bandeafsnit og lukkede fængsler kan få flere ansatte, og at fangerne kan deles bedre op.

Det har blandt andet været et ønske fra Fængselsforbundet og Kriminalforsorgsforeningen, der har set store afdelinger med rockere og bandemedlemmer som ”en slags klubhuse for rockere og bander i fængslerne.”

- Det er et forslag, der er vokset i vores have. De her store fangeafdelinger er noget, fanden har skabt. Vi skal have mindre afdelinger og mere nærhed, hvis vi skal redde folk ud af kriminalitet, siger Kim Østerbye.

Et hårdt fængsel med udlændinge

Et af hovedpunkterne i aftalen er, at der laves et såkaldt udvisningsfængsel i Ringe på Fyn.

Her skal kriminelle, udvisningsdømte udlændinge rykke direkte ind i et særligt fængsel.

- Umiddelbart er jeg rigtig glad for, at vi ikke skal lukke et af vores fængsler og dermed en arbejdsplads for mine medlemmer. Men om det giver god mening at samle alle udvisningsdømte i ét fængsel, ved jeg ikke. Det kan blive et meget hårdt fængsel at være i, fordi det ofte er fanger, der ikke har noget at miste. De skal jo sendes ud alligevel bagefter, siger Kim Østerbye.

Kriminelle kvinder får også deres eget sted.

Kvinderne kan se frem til at udstå deres fængselsstraf i et særligt kvindefængsel i Jyderup. Med kønsopdelingen vil man sikre kvindelige indsatte mod overgreb og seksuelle krænkelser fra mandlige medfanger.

- Hvis vi ikke kan sikre kvinderne bedre der, hvor de sidder i dag, giver det god mening at målrette afsoningsforholdene til kvinder, så de får de rigtige tilbud, siger Kim Østerbye.

Han glæder sig også over, at det ekstra mandskab betyder, at fængselsbetjentene overtager politiets opgave med at transportere fanger.

Kim Østerbyes største bekymring er, om det bliver muligt at skaffe de mange nye medarbejdere.

- Spørgsmålet er, om arbejdsmarkedet kan levere. Det, jeg frygter mest, er, at vi skal ud i fri handel med de unge og prøve at gøre vores job attraktivt. Det bliver svært, for det er et lavtlønsområde og et job, der til tider er ganske farligt, siger Kim Østerbye.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk