Forening: Hemmelige milliardpuljer er lukket land for os, der ikke kender de rigtige

Hemmelige milliardpuljer i ministerierne er kun for dem, der har kontakterne i orden, siger formand for Foreningen Far, der har mødt en mur af tavshed i sine ansøgninger.

300 'lukkede' puljer indeholder ifølge Statsrevisorerne 5,8 milliarder kroner. (© Danmarks Nationalbank)

Inde bag de ministerielle mure findes et helt system af puljekasser fyldt med milliarder af kroner, som skulle komme små foreninger, store organisationer og kommunekasser til gode.

Men af de cirka 675 puljer, som ministerierne kan fordele penge fra, er 300 skjulte for dem, der skal bruge pengene. Det fremgår af en ny og meget kritisk redegørelse fra Statsrevisorerne.

Her fremgår det, at flere ministerier direkte bryder lovgivningen på flere punkter, når de blandt andet vælger slet ikke at informere flere oplagte ansøgere til puljerne om, at pengekasserne eksisterer.

På samme måde udvælger ministeriernes ansatte selv, hvem de vil invitere til at søge - uden at dokumentere, hvordan disse valg træffes.

De 300 'lukkede' puljer indeholder i alt 5,8 milliarder kroner, oplyser Statsrevisorerne. Flest lukkede puljer findes der i Socialministeriet og Kulturministeriet, fremgår det af rapporten.

Foreninger får ingen hjælp til at finde puljer

En af de foreninger, der har kæmpet for finde de rigtige puljer at søge, er Foreningen Far. Med flere end 100.000 besøgende hvert år arbejder foreningen for at hjælpe fædre med deres rettigheder eller mænd i nød.

Og netop i Socialministeriet har Foreningen Far flere gange oplevet at rende hovedet mod en mur, når de forsøger at finde frem til de puljer, der er relevante for dem.

- Vi oplever, at det er lukket land. Vi har bedt om at få et møde med ministeriet for at finde ud af, hvilke puljer vi har mulighed for at komme i betragtning til, men vi er bare blevet afvist, siger formand Jesper Lohse.

Han er frustreret over, at Socialministeriet ikke er mere åbne om, hvilke tilskudspuljer foreninger som deres kan søge.

- Det er jo svært at søge de rigtige puljer, når man ikke aner noget om, at de eksisterer eller får noget at vide om det, når man spørger, siger han.

Foreningen Far: Vi kan se andre får pengene

Foreningen Far har også sendt fem deciderede ansøgninger ind til åbne puljer i Socialministeriet. Også her har de fået et blankt nej.

Foreningen sidder ellers med i flere udvalg og arbejdsgrupper i Socialministeriet, men modtager alligevel nul kroner i støtte til sit foreningsbudget i år.

Det var det samme sidste år, og Jesper Lohse er ikke i tvivl om, at der er en sandhed i Statsrevisorernes kritik af, at puljerne fordeles ulovligt.

- Vi færdes jo i de samme kredse, som andre der søger og også får støtte. Vi kender så mange eksempler på andre organisationer, der kender de rigtige personer eller er partifæller med nogen - og så er der bare en hel anden adgang til de her midler, siger han.

- Det virker til, at der sidder meget få mennesker og fordeler nogle meget store puljer penge. Det virker meget uprofessionelt.