Forening: For nemt at få sovetabletter

Det er for nemt at få fornyet recepten på nervemedicin og sovetabletter. Det mener Angstforeningen på baggrund af en ny undersøgelse fra hovedstadsområdet

Det er for nemt at få fornyet recepten på nervemedicin eller sovepiller. Det mener Angstforeningen på baggrund af en ny undersøgelse fra hovedstadsområdet. (© Colourbox)

Det er nemt at få fornyet recepten på nervemedicin og sovetabletter, og der er ingen, der holder øje med dit medicinforbrug.

Sådan lyder konklusionen af en ny undersøgelse af medicinforbruget i hovedstadsområdet.

Tallene viser, at otte ud af 10 patienter i hovedstadsområdet får de vanedannende benzodiazepiner i mere end de fire uger, Sundhedsstyrelsen anbefaler. Og mange fortsætter forbruget i flere år.

Angstforening frygter afhængighed

De praktiserende læger langer recepterne over skrivebordet, men glemmer at lave en nedtrapningsplan, siger formanden for angstforeningen, Marianne Ipsen:

- Vi forstår ikke, hvorfor det her stadigvæk er et problem. Det er uacceptabelt, at mennesker, som i forvejen har problemer, skal bebyrdes med et afhængighedsproblem, siger hun.

Tabletter løser ikke problemerne

I Region Hovedstaden lider over 100.000 mennesker af angst. En af dem er Tina Winter Hansen, der her fået benzodiazepiner i over 10 år:

- Jeg er jo stadigvæk på medicin. Lægerne burde være mere oppe på stikkerne og tilbyde noget samtaleterapi. Det er jo så nemt at proppe folk med tabletter, men det forsvinder problemerne jo ikke af, siger hun.

Lægerne er begyndt at ændre praksis

Og der er noget om snakken, og netop derfor er flere læger i hovedstaden begyndt at kræve samtaler inden de fornyer recepten, siger medicinkonsulent i Region Hovedstaden, Mads Klem Thomsen:

- Det store ryk er i gang. For første gang er forbruget af benzodiazepiner i 2009 faldet med 15 procent. Men det er ikke et problem, der bliver løst fra den ene dag til den anden. Der kan være personer, der gennem flere årtier har brugt den her medicin, og det tager jo flere år at komme ud af sådan et forbrug. Men jeg vil tro, at vi indenfor fire til fem år vil nå et acceptabelt forbrug, siger han.

I Halsnæs har de praktiserende læger halveret forbruget af nervemedicin ved kun at forny recepter efter en samtale med patienten.

Facebook
Twitter