Forening opfordrer til ikke at vande de brune plæner under tørken

Dansk Vand- og Spildevandsforening opfordrer til omtanke ved brugen af vand.

Dansk Vand- og Spildevandsforening (Danva) opfordrer blandt andet til at finde vandkanden frem i stedet for vandslangen, hvis der skal vandes blomster i tørken(Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix) (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Ritzau Scanpix)

På grund af tørken opfordrer Dansk Vand- og Spildevandsforenings (Danva) medlemmer sine kunder til ikke at bruge vand til for eksempel badebassiner og havevanding.

- Der er ingen grund til at vande græsset. Selvom det er vissent, så bliver det grønt igen, når vi en gang får regn. Og der er heller ingen grund til at fylde havebassinet op med vand. For der skal være vand nok til dem, der har brug for det til for eksempel deres dyrehold, siger fagleder for drikkevand i Danva, Dorte Skræm, i en pressemeddelelse.

Meldingen kommer, efter Bornholms Brandvæsen har indført afbrændingsforbud i dag på grund af flere dages tørke.

Der kan komme restriktioner

Flere vandforsyninger i det østlige Danmark har advaret deres kunder mod overdrevet brug.

Formanden for Vordingborg Forsyning, Michael Larsen, fortæller til TV2, at hvis ikke vandet bruges med omtanke, så kan det ende med vandingsforbud - eller endda en total lukning af vandet i perioder i kommunen.

- Vores vandforbrug ligger ekstremt højt, og det skal vi have skruet ned for. Ellers kan det virkelig blive et problem på sigt at skaffe drikkevand, siger han til TV 2.

Det er særligt de boringer, som kommunen har i Mørkeskov Vandværk, der er pressede til det yderste, fortæller han.

Der er en grænse for, hvor meget vandværker kan og må indvinde, lyder det i Danvas pressemeddelelse.

- Det skyldes både, at deres pumper og anlæg er begrænset af en vis kapacitet, der passer til mængden af kunder, samtidig med at der skal tages hensyn til grundvandsressourcen. Hvis vandværker pumper for meget vand op, kan vandstanden i søer og vandløb falde og dermed skade det økologiske system, forklarer Dorte Skræm.

Nogle af de helt store badebassiner og pools, der er fast sommerinventar i flere haver, kan indeholde så store mængder vand, at det svar til halvdelen af det gennemsnitlige årlige vandforbrug for en dansker.