Forening risikerer kæmpebøde for ulovligt spil i landets største bankospilretssag

Foreningen Byens Bedste Banko fra København risikerer en bøde i millionklassen for at ’spille for meget banko’.

Byens Bedste Banko er langt fra den eneste forening, der er kommet i juridiske problemer. Siden Spillemyndigheden i 2019 skærpede deres tilsyn med ulovligt spil, har de anmeldt 38 foreninger, der nu risikerer store bøder. (Arkivfoto) (Foto: © Henning Bagger, Scanpix Denmark)

Rettelse: Det fremgik tidligere, at Byens Bedste Banko donerer penge til Rigshospitalets børneafdeling hver måned. Der er retteligt tale om en årlig donation.

Kan man spille så meget banko, at det kan give en millionbøde?

Det mener Spillemyndigheden i hvert fald i en sag mod foreningen Byens Bedste Banko, der ligger på Nørrebro i København.

Byens Bedste Banko blev sidste år politianmeldt af Spillemyndigheden, som er en myndighed under Skatteministeriet med ansvar for at sikre ordenligt og reguleret spil.

Begrundelsen er kort fortalt, at de spiller for meget banko.

Sagen er nemlig den, at Danske Spil har monopol på lotterispil, som banko også hører under.

Det betyder, at andre foreninger ikke må udbyde spil som for eksempel banko, hvis det er foreningens primære formål.

Derfor skal Byens Bedste Banko stå skoleret i dag i sagen, hvor foreningen kan have udsigt til en bøde på 15.000 kroner og et konfiskationskrav på 16 millioner kroner, hvis det går Spillemyndighedens vej.

Thomas Rojas Silva er daglig leder i Byens Bedste Banko. Udover ham er der tilknyttet frivillige medarbejdere til foreningen. (Foto: © Alex Berg)

Det er penge, som foreningen ikke er i nærheden at have, siger foreningens daglige leder, Thomas Rojas Silva.

- Jeg ved ikke, hvor de penge skulle komme fra, det er jo helt absurd.

Byens Bedste Banko udbyder flere gange ugentligt både bingo- og bankospil. Hver aften kommer der ifølge Thomas Rojas Silva mellem 150 og 220 mennesker for at spille.

Indtægterne fra bankospillet går til husleje, løn til foreningens eneste medarbejder og andre faste udgifter som for eksempel el. Når det er betalt, donerer foreningen ifølge dem selv sit overskud til børneafdelingen på Rigshospitalet.

Og derfor er foreningens formål ikke bingo- og bankospil.

Det siger Thomas Rojas Silva.

- Vores primære formål er at samle penge ind til børnene på Rigshospitalet. Det står i vores vedtægter. Ja, vi får hundrede procent pengene til børneafdelingen via bingobankospil, men det er ikke spillet, der er vores formål, siger han.

700.000 kroner til Rigshospitalet er ikke 'almennyttigt'

En forening må gerne afholde bankospil, hvis dens primære formål er noget andet og at overskuddet doneres til velgørenhed. Det vil sige, at en boldklub for eksempel gerne må afholde et årligt bankospil for at samle penge ind til klubben.

Men pengene skal altså gå til et almennyttigt formål.

Det mener Spillemyndigheden, i modsætning til Thomas Rojas Silva, ikke at Byens Bedste Bankos overskud gør.

Byens Bedste Bankos årlige omsætning lyder på omkring 30 millioner kroner ifølge den daglige leder, Thomas Rojas Silva, og hvert år er der mellem 100.000 og 700.000 kroner tilbage på bundlinjen, som går til Rigshospitalet.

Men det regnestykke anerkender Spillemyndigheden altså ikke som et almennyttigt formål, og de påstår desuden, at det altså er foreningens hovedformål at udbyde banko.

- Det er i vores opfattelse i strid med reglerne. Det handler om, at de skal have et andet formål ud over at spille banko. Vi ser eksempler på foreninger, som spiller banko, som stort set ikke udlodder noget (det vil sige, at deres indtægter går til for eksempel velgørenhed, red.) og som ikke har andre formål. De er reelt set rene spilleklubber, og det er altså i strid med reglerne, siger Anders Dorph, der er direktør i Spillemyndigheden.

  • Hos Byens Bedste Banko kan man spille enten bingo eller banko på de fleste af ugens dage. (Foto: © Alex Berg, (c) DR)
  • Bodil Mikkelsen er folkepensionist og hyppig gæst hos Byens Bedste Banko. - Det betyder noget, at man kan komme ud og tale med andre. Det manglede jeg, og derfor synes jeg, her er så skønt. (Foto: © Alex Berg, (c) DR)
  • Thomas Rojas Silva læser op fra skærmen med dagens bingonumre. (Foto: © Alex Berg, (c) DR)
  • Bo Scharberg (th.) kommer også hos Byens Bedste Banko. - Det er et meget trygt sted at være. Her er mange venner og bekendte, og det betyder meget for mig. (Foto: © Alex Berg, undefined)
1 / 4

En række bingobankoretssager

Byens Bedste Banko er langt fra den eneste forening, der er kommet i juridiske problemer. Siden Spillemyndigheden i 2019 skærpede deres tilsyn med ulovligt spil, har de anmeldt 38 foreninger, der nu risikerer store bøder.

Thomas Rojas Silva er, udover at være daglig leder i Byens Bedste Banko, også formand for BFID, Bankoforeninger i Danmark, som han stiftede i 2019.

Og med de mange politianmeldelser er han bekymret for foreningslivet landet over.

- Hele foreningslivet i Danmark er i fare. Vi er helt enige om, at vi skal have nogle regler, som alle foreninger følger. Det er helt klart. Men det er også nødt til at være et fokus på, hvordan reglerne bliver tolket, siger han.

Derfor har han også et klart budskab til politikerne.

- Jeg håber på en god dialog mellem Spillemyndigheden, politikere, foreninger og BFID om gennemsigtige regler. Og så håber jeg, at vi snart får lavet en aftale, så alle foreningerne ikke lukker på stribe.

Står det til skatteminister Jeppe Bruus (S), skal man fortsat kunne spille banko og bruge det til at samle ind til et velgørende formål. Derfor er der også ved at blive kigget på, om man kan forenkle reglerne.

- Vi er igang med at kigge på reglerne. For det er vigtigt, at lokale foreninger har mulighed for at spille banko og samle penge ind til foreningen, siger han.

Vil anke på stedet

Ifølge Thomas Rojas Silva er Byens Bedste Banko et uskyldigt foretagende der, udover at donere penge til velgørenhed, udgør et socialt samlingssted.

- Det er et fristed og et åndehul for rigtig mange mennesker, som kommer her og spiller banko. Folk kommer for at være sociale både med bingobanko men også i vores café og filmklub, siger han.

Derfor kommer han også til at anke sagen på stedet, hvis retssagen ikke falder ud til foreningens fordel, oplyser han.

Men bankospil skal altså foregå i tråd med reglerne, lyder det fra Anders Dorph, direktør for Spillemyndigheden.

- Det at spille banko er altså ikke et almennyttigt formål i sig selv. Heller ikke selvom det måske er godt socialt, og at jeg har stor forståelse for, at folk har lyst til det. Jeg kan selvfølgelig godt forstå deres frustration, og i Spillemyndigheden vil vi meget gerne hjælpe og vejlede til, at man kan spille banko på lovlig vis.

DR har også forsøgt at få en kommentar fra Byens Bedste Bankos forsvarsadvokat, Pernille Sonne, til sagen. Det er ikke lykkedes.

Men til DR sagde hun sådan her om politianmeldelsen i et skriftligt svar d. 14. april.

- Det er jo ikke forbrydere, som vi har med at gøre - det er frivillige, der i en god sags tjeneste bruger rigtig meget af deres fritid til glæde for medlemmerne og de almennyttige formål.