Forening vil have ombudsmanden ind i sag om bosætter-kampagne

Dansk-Palæstinensisk Venskabsforening vil nu klage til Folketingets Ombudsmand over Movia.

Movia vil ikke have bosætter-kampagnen fra Dansk Palæstinensisk Venskabsforening op på de københavnske busser igen. Det måtte formand Fathi El-Abed sande efter et møde i dag. Så nu går foreningen til Folketingets Ombudsmand.

Dansk-Palæstinensisk Venskabsforening går et skridt videre i sagen om bosætter-kampagnen på de københavnske busser. Nu klager foreningen til Folketingets Ombudsmand over den beslutning, Movias bestyrelse traf i slutningen af april.

Det siger formanden for Dansk-Palæstinensisk Venskabsforening, Fathi El-Abed, til DR efter et møde med busselskabet Movia til formiddag.

- Næste skridt bliver, at vi klager til Folketingets Ombudsmand, for vi mener helt klart, at vi er blevet uretfærdigt behandlet, og vi mener, at vi har været udsat for en klokkeklar politisk beslutning - motiveret af politisk pres fra ind- og udland, siger han.

Ombudsmanden bør undersøge politisk pres

Venskabsforeningen vil have ombudsmanden til at undersøge grundlaget for Movia-bestyrelsens beslutning, fortæller El-Abed til DR.

- Vi vil have ombudsmandens ord for, om den beslutning, som Movias bestyrelse har truffet den 30. april, er berettiget eller ikke berettiget.

Formanden ønsker også, at ombudsmanden finder ud af, hvorvidt beslutningen er truffet efter politisk pres fra ind- og udland.

Movias bestyrelse besluttede den 30. april at fjerne den kampagne, der kørte på siden af flere københavnske busser, som opfordrede til at overveje boykot af varer produceret i de israelske bosættelser i de palæstinensiske områder.

Kampagnen blev fjernet efter fire dage, selvom der ifølge venskabsforeningen var mange dage tilbage af kampagnen.

Møde uden resultat

Mødet her til formiddag med Movias administrerende direktør var indkaldt af Dansk-Palæstinenisk Venskabsforening.

Men der var ikke glæde at spore hos formanden for venskabsforeningen efter mødet.

- Vi havde krav om, at vi ville have kampagnen op at køre igen i de her ti dage, som vi havde betalt for. Det er ikke sket, og det kommer ikke til at ske – desværre, lød det fra El-Abed.

Movias direktør holdt under mødet fast i, at Movia ikke kan lave om på den beslutning, som busselskabets bestyrelse har truffet.

Underskriftsindsamling og landskampagne

Sammen med Mellemfolkeligt Samvirke har Dansk-Palæstinensisk Venskabsforening også samlet 10.000 underskrifter ind for at få kampagnen tilbage på busserne. I morgen vil bestyrelsen i Movia blive præsenteret for underskrifterne, siger Fathi El-Ebed.

Og i sidste uge lød det fra Dansk-Palæstinensisk Venskabsforening, at kampagnen skulle op på busser over hele landet.

Det kommer dog ikke til at ske foreløbigt.

Venskabsforeningen vil i første omgang koncentrere sig om at få kampagnen op på de københavnske busser.

Sagen skaber opmærksomhed

På spørgsmålet om, hvorvidt venskabsforeningen kunne have ønsket sig bedre reklame end den, foreningen har fået nu, hvor sagen er blevet så omtalt, svarer El-Abed:

- Det er klart at vores budskab – må jeg konstatere – er kommet bredt ud. Og det er altså meningen, at det skal skabe debat, men det er ikke den form for debat, vi havde ønsket.

- Vi vil have en ordentlig tone og en konstruktiv debat, og vi vil ikke være i konflikt som virksomhed, for vi værdsætter selvfølgelig Movia som offentlig virksomhed.

Billede af en af de københavnske busser, da kampagnen endnu ikke var fjernet

På busserne stod der ved siden af to kvinde-ansigter: ”Vores samvittighed er ren! Vi hverken køber produkter fra de israelske bosættelser eller investerer i bosættelsesindustrien.”