Forening vil redde uddøende bryggerhest

Den jyske hest er et stykke dansk kulturhistorie, og derfor skal den reddes, mener forening.

Video: Stig Haaning

Ved slutningen af 2. Verdenskrig havde man flere hundrede tusinde af dem i Danmark. I dag fødes der kun omkring 100 om året.

Den jyske hest, nok bedst kendt i den brede befolkning som de bryggerheste, der trækker de gamle ølvogne fra Carlsberg, er truet af indavl, men det skal der nu laves om på, siger forening.

Avlsforeningen Den Jydske Hest vil sikre, at racen overlever, og derfor har eksperter udpeget 12 hingste til et særligt avlsprogram.

- Hvis indavlen bliver for høj kommer der indavlsdepression og nedsat frugtbarhed, levedygtighed, fødselsbesvær og dårligere sundhed, siger formand for foreningen Helle Dalsgaard.

Kun 800 tilbage

De 12 hingsteføl, der er blevet udpeget, bliver nu samlet i Nordjylland, hvor de skal opfostres og bruges til avl. Projektet sker i samarbejde med SEGES, tidligere Videncentret for Landbrug, der kalder hesten et stykke dansk kulturhistorie.

Formanden for Avlsforeningen Den Jydske Hest, Helle Dalsgaard, mener, at der er noget nostalgisk ved racen.

- Det er vigtigt, for den jyske hest er Danmarks eneste nationale trækhesterace og har kørt en lukket stambog i 125 år. Vi kan ikke hente nyt blod i udlandet og forny os på den måde, siger Helle Dalsgaard.

I dag ser man ikke længere den jyske hest på markerne, men i mange år var den vigtig arbejdskraft i landbruget. I dag er der kun omkring 800 tilbage i hele landet.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk