Forening vil udstille nye Muhammed-tegninger i Danmark

SIAD har fået fat i en række amerikanske Muhammed-tegninger. Nu vil de udstille dem.

Anders Gravers er medstifter af SIAD (Stop Islamiseringen af Danmark) mener, at Danmark bør udstille en række amerikanske Muhammed-tegninger. (© (c) DR)

Organisationen Stop Islamiseringen af Danmark (SIAD) har fået en kontroversiel udstilling af Muhammed-tegninger til landet, og formand Anders Gravers leder nu med lys og lygte efter et sted, der vil udstille tegningerne.

Det er selvsamme udstilling, som den 3. maj blev vist i USA i Dallas-forstaden Garland. Da blev udstillingen udsat for et terrorangreb, da to bevæbnede mænd åbnede ild. En sikkerhedsvagt blev såret, mens de to bevæbnede mænd selv blev skudt og dræbt.

Udstillingen blev arrangeret af danske SIADs søsterorganisation, Stop Islamiseringen af Amerika, der har den kontroversielle Pamela Geller i front. Til udstillingen var også den verdenskendte islam-kritiker Geert Wilders inviteret.

Koste hvad det vil

Foreningen SIAD har tidligere forsøgt at få udstillingen af tegningerne vist på både Folkemødet på Bornholm i år og efterfølgende på Den Sorte Diamant, men de har fået afslag begge steder. Men tegningerne er nu altså i Danmark – og de skal udstilles, koste hvad det vil.

- Udstillingen er i Danmark, og den er klar til at blive vist. Vi har ansøgt et par steder, og mangler at få svar på det, men selvfølgelig skal den vises. Vi har haft et par terrorangreb indenfor meget kort tid, der handler om, at vi ikke må vise de her Muhammed-tegninger. - Vi mener, hjørnestenen i et demokrati er ytringsfriheden. Så hvis der er nogen, der truer med at dræbe demokratiets borgere, hvis man viser en tegning, så er både ytringsfrihed og demokrati i fare, hvis man bukker under for det her, siger formand for SIAD Anders Gravers.

Trykkefrihedsselskabet er ikke involveret i SIAD's projekt med at udstille nye Muhammed-tegninger, men formand Katrine Winkel Holm siger:

- Man skal vise billederne, hvis man har lyst. Det er en del af en frihedskamp. Der er sket det, at vi i løbet af de seneste ti år simpelthen er ved at tabe kampen. DR tør ikke vise billederne eller vil ikke vise billederne; man bliver indkaldt til en kammeratlig samtale, hvis man gør det; Jyllands-Posten tør ikke, Berlingske tør ikke – ingen tør gøre det, siger formand for Trykkefrihedsselskabet Katrine Winkel Holm.

Tegninger ikke det største problem

I år er det ti år siden, Danmark stod midt i det, vi nu kalder karikaturkrisen. Efter Jyllands-Posten trykte deres Muhammed-tegninger første gang, stod Danmark pludselig midt i en af de største udenrigspolitiske kriser side Anden Verdenskrig. Med en ny udstilling risikerer man at bære ild til et ulmende bål igen – og den slags må vi bare forberede os på vil dukke op igen og igen, siger Thomas Jøhnk Hoffmann, der er koranforsker på Københavns Universitet:

- Fænomenet viser jo, at det er noget, der hele tiden pågår. Derfor kan jeg sådan set godt forstå, at der er nogle, der har lyst til at lave disse solidaritets-stunts. Men det er måske lidt skævvridende hele tiden at insistere på, at det skal bero sig på tegninger, for det er ikke nødvendigvis tegninger, der er problemet, men måske mere kritik af islam – og muslimers egen kritik af islam, som er det springende punkt.

Khaterah Parwani er jurastuderende og næstformand i ExitCirklen. Hendes familie er fra Afghanistan og med muslimsk baggrund. Khaterah Parwani kan ikke hidse sig op over udsigten til fremstilling af nye Muhammed-tegninger.

- Det synes jeg, man skal have lov til. Jeg har ikke noget problem med, at man tegner profeten, hvem end den tegner er. Det er hans billede af profeten; det er ikke nødvendigvis min profet, siger Khaterah Parwani.

Hør hele den livlige debat i programmet Religionsrapport her.