Foreningen Far: Mænd taber samværssagerne

En far kan blive smidt ud af barnets liv på en time, siger Foreningen Far. De kræver reglerne ændret nu.

Fædre taber flere og flere sager om samvær og forældremyndighed, siger Foreningen Far. Årsagen er en ny lov fra 2012, der har svækket fædrenes rettigheder. (Foto: Thomas Vilhelm © Scanpix)

Flere og flere fædre taber retten til at se deres børn. Det mener Foreningen Far, der har set nærmere på, hvordan afgørelser om forældremyndighed falder ud.

- Vi kan se, at det nu er endnu nemmere at få eneforældremyndighed, og vi kan se, at det er fædrene, der taber. Uanset om forældrene er lige gode, eller far er bedst, så er det far, der taber sagen, siger formand Jesper Lohse.

Mor kan nemmere smide far ud af barnets liv

Foreningen Far mener, at det i dag er blevet nemmere for moren at få mere samvær med barnet. Hun skal bare være usamarbejdsvillig, siger Jesper Lohse.

- Hvis ikke begge forældre er indstillet på, at barnet skal have den kærlighed, omsorg og tryghed, som begge forældre ofte kan give i dag, så er det meget nemt at få den ene forælder smidt ud.

- Vi kan se, at afgørelserne er baseret på køn. Det er som regel faren, der ryger ud af barnets liv. Og sagsbehandlingen tager kun en time, siger Jesper Lohse.

Ny lov har ramt fædre hårdest

Ifølge Foreningen Far er problemerne blevet værre, efter at Forældreansvarsloven blev ændret i 2012. Her fjernede den nye lov forældres ret til at få prøvet en afgørelse i en samværssag ved en uafhængig domstol.

I stedet er det nu Ankestyrelsen, der skal afgøre klagesagen.

Derfor kræver Foreningen Far nu, at reglerne laves om, så sagerne kommer for en dommer.

- Det er en krænkelse af fundamentale menneskerettigheder. Og kernefamilierne opdager desværre først det her, når det er for sent, og de står midt i det. Det er dybt alvorligt, siger Jesper Lohse.

Facebook
Twitter