Foreninger i oprør over handel med polske børn: Loven skal laves om

Flere foreninger kritiserer adoptionsloven, efter et dansk par har købt et barn i Polen for 5.500 kroner.

Et forældrepar erkendte i retten i går, at de har købt en nyfødt dreng for 5.500 kroner af en kvinde i Polen. Parret er blevet dømt til 20 dages betinget fængsel samt 40 timers samfundstjeneste for afgivelse af urigtige oplysninger. (Foto: Søren Weile © fotograf Søren weile)

Der er brug for at kigge og ændre på adoptionsloven.

Sådan lyder reaktion fra flere foreninger, efter at et dansk par i går var for retten, fordi de har løjet for myndighederne og købt en nyfødt dreng i Polen til 5.500 kroner.

- I juraen skal der være en stærkere strafferamme, når der er tale om ulovlig adoption som minder om menneskehandel, siger Yong Sun Gullach, forperson i Adoptionpolitisk Forum.

Parret er dømt for at give rigtige oplysninger til kommunen om det nu tre-årige barn, men de blev frikendt for brud på adoptionsloven.

Det kan Yong Sun Gullach ikke forstå.

- Der skal være en strafferamme i juraen, når tingene ikke foregår lovligt. Derfor bør politikerne ind og revidere loven, siger hun.

Sagen chokerer og ryster også foreningen Adoption og Samfund, som varetager adoptivforældre og adopteredes interesser.

- Vi har ikke hørt om noget lignende. Når sagen er trukket ud i så lang tid, siger det også noget om, at det her område er mere kompliceret end som så, siger Ina Dygaard, 2. næstformand i foreningen.

Systemet presser desperate barnløse

Hvis man skal komme ulovlig adoption til livs, så handler det ikke kun om at kunne straffe.

For de stramme adoptionsregler er delvist skyld i, at nogle barnløse ender i en desperat situation, lyder det fra Landsforeningen for Ufrivilligt Barnløse.

- Det er sørgeligt og tragisk, at barnløse kommer ud i sådan en situation, hvor man går så drastisk til værks, at man går ud og køber et barn, siger Jane Tirsvad Rasmussen, talsperson for foreningen.

Hun håber, at sagen om det danske par og det polske barn vil få politikerne revurdere adoptionsloven. Så det bliver nemmere at få lov til at adoptere.

Hvis man lemper på reglerne, så vil vi undgå situationer, hvor folk køber børn. I adoptionssystemet i dag løber mange panden mod muren, siger Jane Tirsvad Rasmussen til DR Nyheder.

Pas på med at drage konklusioner for hurtigt

Den del af adoptionsloven som handler om selve vurderingen af potentielle adoptionsforældre bør forblive som de er, lyder det fra Adoption og Samfund.

Foreningen mener ikke, at man skal gøre det nemmere at adoptere, som Foreningen for Ufrivilligt Barnløse gerne vil have.

- Når man vurderer kommende forældre, så er det ud fra barnets tarv. Det er det, der er det vigtigste, siger Ina Dygaard til DR Nyheder.

Det system, vi har i dag, er der af en god grund, forklarer hun.

- Man er altså ikke automatisk en god forælder, bare fordi man har besluttet sig for, at nu vil man gerne have et barn.

Barnet fra Polen er i dag tre år gammelt og lever fortsat hos det danske par, der siden er flyttet til Nordjylland. Barnet trives godt, fremgår det af udskriften af dommen.

Kan det mon være for omstændelig at adoptere, siden at parret vælger at tage til Polen?

- Nej, jeg synes overhovedet ikke, at vi har et usikkert system, som skulle give anledning til, at man vil gå andre veje. Det vil jeg på det kraftigste fraråde, siger hun.

DR Nyheder kender til mindst fire andre tilfælde, hvor danske kvinder har været aktive på polske internetfora. Her har de været i kontakt med kommende polske mødre, som vil af med deres børn, udenom officielle kanaler og ofte for betaling.

Facebook
Twitter