Foreninger: Psykisk syge rådner op efter reform

- Psykisk syge rådner op på kontanthjælp, siger foreningen Bedre Psykiatri, der sammen med Dansk Psykolog Forening advarer om, at kommunerne hurtigt er ved at tabe psykisk syge på gulvet

- Det er ret trist læsning. Vi er uhjælpeligt langt bagefter. Psykisk syge rådner op på kontanthjælp. Det her får massive konsekvenser, siger Thorstein Theilgaard, der er generalsekretær for Landsforeningen Bedre Psykiatri. (Foto: Mads Rafte Hein © DR)

Både Dansk Psykolog Forening og landsforeningen Bedre Psykologi hejser advarselsflaget.

Det sker, efter at det er kommet frem, at psykisk syge efterlades på kontanthjælp efter beskæftigelsesreformen trådte i kraft 1. januar 2013.

Med reformen kan unge under 40 år ikke længere få førtidspension. I stedet skal de tilbydes ressourceforløb, der skal fastholde de syge til arbejdsmarkedet.

Kun en brøkdel i gang

Selv om antallet af førtidspensioner er styrtdykket har kommunerne kun indledt en brøkdel af det forventede antal ressourceforløb. Det viser en gennemgang, som DR's Undersøgende Databaseredaktion har foretaget og publiceret tirsdag.

- Det er ret trist læsning. Vi er uhjælpeligt langt bagefter. Psykisk syge rådner op på kontanthjælp. Det her får massive konsekvenser, siger Thorstein Theilgaard, der er generalsekretær for Landsforeningen Bedre Psykiatri.

Opfordrer til lovændring

Loven bag beskæftigelsesreformen skal laves om, siger Eva Secher Mathiasen, der er formand for Dansk Psykolog Forening:

- Jeg ville justere i lovgivningen. Og så ville jeg holde vanvittigt godt øje med, om ressourcerne derude er så knappe, at man i kommunerne springer over, hvor gærdet er lavest og blot sørger for at få sat de rigtige krydser i de rigtige skemaer i stedet for at gøre det, der skal til for, at det lykkes for den enkelte borger.

Forløb er gode – men bliver ikke brugt

Både Thorstein Theilgaard fra Bedre Psykiatri og Eva Secher Mathiasen fra Dansk Psykolog Forening understreger, at selve ressourceforløbene, sådan som de er konstrueret, er gode. De bliver bare ikke brugt nok.

- Vi mener, at ressourceforløbene er en god ide. Men paletten bliver ikke brugt derude, siger Eva Secher Mathiasen, der forventer, at fremtidige undersøgelser vil vise, at indsatsen i mange tilfælde vil slå helt fejl.

Syge bliver kastebolde mellem systemer

Beskæftigelsesministeriet har kritiseret kommunerne for ikke at oprette nok ressourceforløb. Kommunernes Landsforening siger, at kommunerne blot overholder loven, som den er.

- De psykisk syge bliver kastebold mellem systemerne. Det bliver man ikke rask af. Vi er ikke optaget af, om Beskæftigelsesministeriet eller kommunerne har ret. Vi kan bare se, at folk strander i kontanthjælpssystemet. Det er både dyrt for samfundet og meningsløst for de berørte og deres pårørende.

Dybt alarmerende

- Det er i begge ender af systemet, at man må gå det her igennem. Det er dybt alarmerende, det vi ser her, siger generalsekretær Thorstein Theilgaard fra Bedre Psykiatri.

Eva Secher Mathiasen fra Dansk Psykolog Forening ærgrer sig over, at der er sat så få forløb i gang, men kritiserer også de forløb, der rent faktisk er i gang ude i kommunerne.

- Det virker ikke, det man gør. For det første gør man for lidt – man igangsætter for få ressourceforløb i forhold til, hvad man har af muligheder i forhold til lovgivningen – for det andet, så undersøger man slet ikke tilstrækkeligt, hvad der skal til for at få denne borger ud på arbejdsmarkedet, siger Eva Secher Mathiasen.

Ikke kapacitet til psykisk syge

En forklaring på de manglende undersøgelser kan muligvis være, at de ansatte i jobcentrene ikke har kapacitet til at håndtere psykisk syge, påpeger generalsekretær Thorstein Theilgaard fra Bedre Psykiatri.

Han henviser til en rapport fra regeringens udvalg om psykiatri, der viser, at 73 procent af kommunerne ikke har en systematisk opsporing af mentale helbredsproblemer i jobcentrene.

- Vi kan se, at dem der er ansat til at håndtere de her mennesker ude i jobcentrene, de er ikke klædt på til at håndtere psykisk syge. De er rigtig gode til nedslidte rygge, men de ved for lidt om psykisk sygdom.

Nødvendigt at speede op

- Det er nødvendigt at speede voldsomt op for denne her proces. Hvis det ikke kommer til at fungere ret hurtigt her i 2014, så er vi nødt til at diskutere, om man kan bruge andre metoder til at hjælpe denne gruppe mennesker. Vi taber folk på gulvet og fastholder folk i sygdom og overførselsindkomst, siger Thorstein Theilgaard.

Regeringen er allerede opmærksom på problemet. Socialordfører i Socialdemokratiet oplyser til dr.dk, at der inden længe vil blive sendt en vejledning ud fra Beskæftigelsesministeriet til kommunerne, der indskærper intentionerne i førtidspensionsreformen.