Rettelse: Det fremgik tidligere, at Nordbrandt boede med sin kone og hendes datter, men der er retteligt tale om parrets fælles datter.
Forfatteren Henrik Nordbrandt er tirsdag morgen død efter kort tids sygdom.
Han blev 77 år.
Det oplyser familien til Gyldendal.
Nordbrandt fik sin debut i 1966 med digtsamlingen 'Digte', og han har siden også udfoldet sig i andre genrer, fra journalistik til børnebøger, en kogebog, krimier og personlige beretninger.
Kort efter 'Digte' så lyset, valgte Nordbrandt at bosætte sig i udlandet, blandt andet i Spanien, Tyrkiet og Grækenland, hvor han siden har opholdt sig i lange perioder.
Han forklarer selv sin ivrige rejseaktivitet ud fra en grundlæggende følelse af at være hjemløs.
- Jeg har altid følt mig hjemløs. Men det er rarere at føle sig hjemløs der, hvor man ikke har sit hjem, så er der en vis logik i det. Det er ikke rart, når man sidder midt i al sit bras, og de taler samme sprog ude på gaden, har han sagt til Berlingske i 1992.
Over 30 digtsamlinger
Siden debuten har Henrik Nordbrandt udgivet over 30 digtsamlinger og en lang række bøger, som han også har høstet priser og ros for.
I 1995 fik han De Gyldne Laurbær, og i 2000 blev han tildelt Nordisk Råds Litteraturpris for digtsamlingen 'Drømmebroer'.
Særligt et digt har gjort ham kendt blandt danske læsere - også læsere, der ikke læser lyrik til daglig.
Digtet hedder 'Året har 16 måneder' og består af fire linjer, der lister årets måneder op. Blot med den tilføjelse, at november nævnes én gang i begyndelsen og fire gange til sidst.
Det udkom i november 1986 i samlingen 'Håndens skælven i november'.
I en sen alder nåede Henrik Nordbrandt frem til, at november i virkeligheden ikke er den værste måned. Det er september i stedet.
- Her begynder forfaldet for alvor, fordi man er på vej ind i efteråret. Jeg begyndte at skrive et digt om det på et tidspunkt, men jeg kunne ikke gøre det færdigt.
- Det var kraftedeme for uhyggeligt, sagde han i 2017 til novemberudgaven af DSB-magasinet Ud og Se.
I løbet af sit forfatterskab har Nordbrandt også ytret en kritisk holdning over for Danmark og især 'danskheden'.
- Jeg har det ikke godt med Danmark, sagde Nordbrandt i 2011 i en artikel i Information.
- Jeg prøver virkelig at bilde mig ind, jeg kan lide det. Men slet ikke København. Jeg synes, det er en af de grimmeste og mest ulidelige storbyer i hele verden. Den er så flad. Der er ikke noget, der går op eller ned. Du kan ikke se nogen steder hen, den er så fængselsagtig.
På trods af sin antipati over for København har Nordbrandt boet på Østerbro med sin finske kone, der er læge og forsker, og deres datter.
I 2021 udgav han digtsamlingen 'Så en morgen'. Digtene i samlingen handler om alderdom, tab af evner og identitet og mistet kærlighed.
Præcisering: Vi skrev tidligere, at digtsamlingen 'Håndens skælven ' i 1986 udkom på forlaget Gyldendal. Oprindeligt udkom den dog på forlaget Brøndum og blev først senere udgivet på Gyldendal.