Forfatter: Spionsag minder om KGB's metoder

Russernes fremgangsmåde i spionsagen om professor Timo Kivimäki er identiske med KGB's metoder i det gamle Sovjet, vurderer ekspert.

Ruslands nuværende spionmetoder stemmer overens med de metoder KGB brugte i Sovjets tid, fortæller forfatter Erik Kulavig.

Spionsagen om den tiltalte finske professor Timo Kivimäki minder meget om KGB's fremgangsmåde i det gamle Sovjetunionen. Sådan lyder det fra forfatter og lektor på Syddansk Universitet, Erik Kulavig.

- Det er som taget ud af bogen, og det er en sag, de har tilrettelagt som de gjorde i gamle dage, siger han til DR Nyheder.

Erik Kulavig står bag en bog om KBG - den sovjetiske efterretningstjeneste.

Langtidsplanlægning er typisk

Og Ruslands det forløbets gang, der er meget karakteristisk for KGBs arbejdsmetoder, forklarer Erik Kulavig.

- Der er tale om en proces, der har stået på i nogle år. Først med forsigtige tilnærmelser, som egentligt starter uskyldigt med forskellige restaurantbesøg. Men hvis anklagerne holder stil, så ender med, at der bliver udleveret en liste med potentielle rekrutter, siger han.

Det var nemlig typisk for KGB at langtidsplanlægge - ligesom der ifølge anklagen mod Timo Kivimäki også er tilfældet her.

- Man kunne forestille sig, at nogle af de studerende får en central post i statsadministrationen, og så kunne Rusland få en værdifuld kontrakt der, forklarer Erik Kulavig.

Er Rusland en fjende?

Han understreger, at situationen er beklagelig, og at sagen rejser et meget centralt spørgsmål:

- Er Rusland en fjende, eller er det en land, man kan forhandle med? Forretningsfolk synes det, og turister synes det men PET synes det ikke, siger han, og fortsætter:

- Det er udtryk for, at hverken Danmark, Vesten eller Rusland for den sags skyld har fundet sine egne ben at stå på efter den kolde krig.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter