Forfatteren Inge Eriksen er død

Forfatteren Inge Eriksen med ståsted på venstrefløjen er død, 79 år.

Forfatteren Inge Eriksen er død. Hun blev 79 år gammel. Her ses hun i forbindelse med et indslag i Besøgstid på P1. (Foto: Thomas Holmby Hansen © DR)

Forfatteren Inge Eriksen er død, 79 år. Det skriver dagbladet Information i lørdagens papiravis.Hun opgav i 1962 at læse sammenlignende litteratur ved Århus Universitet og flyttede til København, hvor hun blev engageret på venstrefløjen. Hun var i 1967 med til at stifte Venstresocialisterne (VS), kom i hovedbestyrelsen og blev senere ansat på partikontoret.

Fra 1960'erne deltog hun flittigt i den offentlige debat med sin ofte kontroversielle holdning til venstrefløjen. I 1969 meldte hun sig ud af VS og blev i 1973 færdig som lærer ved Københavns Dag- og Aftenseminarium.Anarkiets lange sommerI erindringsværket Ved jorden at blive fra 1977 skildrer hun sin opvækst i Aalborg. Den prægede også hendes tro på kvinder som handlekraftige mennesker.Hendes tidlige artikler er samlet i Ni liv (1977) med undertitlen Beretninger fra anarkiets lange sommer. Bogen afspejler hendes politiske idealer, der var inspireret af græsrodsbevægelserne og menneskers hverdagsliv.Inge Eriksen samarbejdede i 70'erne med maleren og filminstruktøren Jytte Rex. I 1974 lavede de udstillingen Drømmen og den rasende latter, og året efter fulgte bogen Kællinger i Danmark.Fugletræet og SilkehavetI 1976 udgav Inge Eriksen sin roman Victoria og verdensrevolutionen i to bind. Her ville Inge Eriksen skildre sin hovedpersons liv sammen med hendes engagement i en politisk revolution.I den følgende roman Fugletræet fra 1979 skildres nutidsmenneskets splittelse mellem arbejde og kærlighed, mens Silkehavet (1981) er en historisk sørøverroman med en kvindelig heltinde.I 1980 debuterede Inge Eriksen som dramatiker med fremtidsgyseren Vinden er ikke til salg. I science fiction-serien Rummet uden tid, der udkom 1983-89, brugte hun fremtiden i en samtidshistorie om utopiens umulighed.Inge Eriksen modtog ifølge Information flere litterære priser såsom SFC-prisen, Georg Brandes-Prisen, Martin Andersen Nexø-prisen og Otto Gelsted-prisen./ritzau/DR Nyheder

Facebook
Twitter