Forhandlinger kan afgøre skæbnen for pressede restauranter: ’Helt fair, at de beder om hjælp’

Restauratør vil gerne have dækket tabt omsætning, men det bliver formentlig ikke muligt, siger erhvervsordfører.

Michael Lehm, direktør på Restaurant Phønix. (Foto: Dr)

Knap nok havde statsminister Mette Frederiksen fredag afleveret budskabet om de nyeste restriktioner, før telefonen i Restaurant Phønix i Holstebro begyndte at ringe.

Blandt de nye krav til restauranter og cafeer var tvungen lukketid klokken 22 og obligatorisk brug af mundbind for både gæster og personale, når de står op.

Opkaldene kom fra folk med reservationer, der ville høre, hvad de kunne forvente af deres kommende restaurantbesøg.

Og ikke alle var tilfredse med beskeden.

- Vi har allerede haft de første aflysninger, så der er ingen tvivl om, at det her kommer til at koste rigtig meget, at vi skal lukke tidligere, siger restaurantdirektør Michael Lehm.

Han følger derfor nøje med, når Erhvervsministeriet i dag lægger lokaler til forhandlinger om endnu en kompensationsordning, der skal afbøde faldet for en restaurationsbranche, der i forvejen er bragt i knæ af coronavirusset.

Langtidsholdbar aftale

Omkring forhandlingsbordet sidder regeringen, Venstre, Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti, Konservative og Alternativet.

For Radikale Venstre er et af målene at nå frem til en aftale, der er langtidsholdbar, og som ikke skal genforhandles, hvis der skulle følge nye og skrappere restriktioner i kølvandet på corona den kommende tid.

Det fortæller partiets erhvervsordfører, Katrine Robsøe.

- Vi vil rigtig gerne være med til at skabe sikkerhed for erhvervslivet, så hvis vi kan lave en aftale, der giver nogle bredere rammer og indsigt i, hvad man kan forvente, hvis der sker yderligere nedlukning, så er det en fordel, siger hun.

Katrine Robsøe, erhvervsordfører for Det Radikale Venstre. (Foto: Dr)

At det er store indtægter, som de nye restriktioner har spændt ben for, kan man skrive under på i Holstebro. Med et enkelt opkald blev en konference med 32 gæster, gallamiddag og adskillige værelsesbookinger strøget fra ordrebogen.

- Det er en omsætning på 60.000 til 70.000 kroner, vi går glip af på den korte bane, siger direktør Michael Lehm.

Han ser derfor gerne en hjælpepakke, der kan kompensere for den slags tab.

- Jeg synes, at den mest reelle måde at gøre det på, er at kigge på den omsætningstilbagegang, man har, og så prøver at kompensere en procentsats af det for at holde hånden under os og vores ansatte, siger han.

Fair at de beder om hjælp

Sådan bliver det formentlig ikke, for reglerne om statsstøtte forhindrer den form for kompensation, forklarer Katrine Robsøe.

I stedet må partierne ved forhandlingsbordet se på andre løsninger.

- Vi kigger på de faste udgifter og ser på, hvad kan man dække ind under det, så man får hjulpet dem bedst muligt, siger erhvervsordføreren fra De Radikale.

Forhandlingerne i Erhvervsministeriet begyndte i fredags, og der nåede man ifølge Katrine Robsøe at få 'nogle fine ting på bordet’, men hun mener, at partierne skal strække sig endnu længere.

- Jeg tror på, at vi kan finde hinanden og en god løsning. Men der er nogle ting, hvor vi gerne vil se, om vi ikke kan støtte den her branche lidt mere, for den har bare været presset hele foråret og sommeren, og nu beder vi så den samme branche om at holde endnu mere for.

- Så jeg synes faktisk at det er helt fair, at de står på restauranterne og beder os om noget mere hjælp, siger hun.

Forhandlingerne begynder klokken 13.

Restriktionerne gælder indtil videre til den 4. oktober.

Facebook
Twitter