Forlænger pause med AstraZeneca-vaccine: 'Vi har brug for mere tid'

Søren Brostrøm medgiver, at det kan opfattes som "dansk overforsigtighed".

Direktør for Sundhedsstyrelsen Søren Brostrøm meddelte på et pressemøde, at AstraZeneca-vaccinen fortsat er på pause. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Scanpix)

De danske myndigheder har besluttet at forlænge det midlertidige stop for coronavaccinen fra AstraZeneca i yderligere tre uger.

Det fortæller direktøren for Sundhedsstyrelsen, Søren Brostrøm, på et pressemøde. Pausen gælder for alle målgrupper og frem til uge 15.

- Det er muligt, vi slutter pausen før. Det kommer an på vores undersøgelser. Men vi har vurderet, at vi har brug for mere tid for at komme til bunds i de her ting, siger han.

Brugen af AstraZeneca-vaccinen herhjemme blev 11. marts sat på pause i to uger efter mistanke om sjældne men alvorlige bivirkninger som blodpropper, et lavt antal blodplader og blødninger. En 60-årig kvinde døde, kort efter at hun var blevet vaccineret.

- Det var det, vi reagerede på, fordi det var alvorligt med et dødsfald i Danmark, men også usædvanligt, fordi man ikke havde set det før med AstraZeneca-vaccinen, siger Søren Brostrøm.

Bekymringen består

De danske undersøgelser er endnu ikke færdige, og derfor kan man endnu ikke udelukke mistanken, siger Sundhedsstyrelsens direktør.

- Det er hverken be- eller afkræftet. Men bekymringen består, siger Søren Brostrøm.

Det Europæiske Lægemiddelagentur (EMA) konkluderede for en uge siden, at vaccinen ikke var forbundet med en forøget risiko for blodpropper. Flere lande, blandt andet Frankrig, Spanien og Tyskland, har genoptaget brugen.

Brostrøm: Dansk forsigtighedsprincip

Søren Brostrøm medgiver, at beslutningen om at forlænge pausen kan opfattes som "dansk overforsigtighed". Han siger, at beslutningen blandt andet er truffet, fordi danskerne har den højeste tiltro til vacciner i EU. Og den tiltro vil han gerne kæmpe for.

- Derfor det danske forsigtighedsprincip, siger han.

- For mig er det ekstremt vigtigt, at jeg kan stille mig op og sige til eksempelvis frontpersonale i sundhedsvæsenet, at den vaccine, som jeg anbefaler til jer, den vil jeg selv tage, og jeg vil også give den til mine pårørende. Det skal jeg kunne sige med sikkerhed i stemmen, siger han.

Direktør for Sundhedsstyrelsen Søren Brostrøm og enhedschef i Lægemiddelstyrelsen Tanja Erichsen på torsdagens pressebriefing. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Scanpix)

Kan rykke vaccinekalender

De næste tre ugers vaccinetider med AstraZeneca bliver aflyst. De, der havde fået en tid, bliver ikke umiddelbart booket ind til en ny tid.

Hvis AstraZeneca-vaccinen bliver droppet, vil de på et senere tidspunkt blive tilbudt en anden vaccine, siger Søren Brostrøm.

Vælger Danmark helt at droppe AstraZeneca, vil det betyde en forsinkelse, før alle over 16 år har fået tilbudt vaccination.

- Den milepæl ligger, hvis vi genoptager, cirka ved udgangen af juli. Den vil så skyde sig et par uger ind i august, hvis vi ikke genoptager, siger Søren Brostrøm.

Mem hvis vi genoptager brugen af vaccinen 15. april, vil det tabte hurtigt kunne indhentes. Til den tid vil der nemlig være 220.000 vacciner i køleskabene, oplyser Søren Brostrøm.

- Dem kan vi hurtigt få ud og rulle, siger han.

Ikke almindelige blodpropper

Enhedschef i Lægemiddelstyrelsen Tanja Erichsen sagde på pressemødet, at hun oplever en "forvirring" omkring de bivirkninger som har givet anledning til bekymring.

- Det er vigtigt at adskille det. Det drejer sig ikke om almindelige blodpropper, som man får i armen eller skuldrene, siger hun.

Hun understreger, at det drejer sig om en helt særlig kombination af meget lavt antal af de blodplader, blødninger og blodpropper flere steder i kroppen.

Tanja Erichsen oplyser, at man har modtaget én indberetning om dødsfald med det usædvanlige sygdomsbillede og yderligere én sag.

- Vi har også modtaget et dødsfald, der har en vis lighed med sygdomsbilledet, men vi mangler fortsat flere oplysninger, siger hun.

Her kan du se leverancerne fra AstraZeneca i marts og april i forhold til leverancer fra de to andre vacciner i det danske vaccineprogram:

Lægemiddelstyrelsen har indtil videre modtaget 20.000 indberetninger om mulige bivirkninger efter AstraZeneca–vaccinen. De fleste handler om milde og moderate symptomer, der går hurtigt over.

Enhedschef Tanja Erichsen understreger, at set fra et lægemiddelfagligt synspunkt, er det stadig Lægemiddelstyrelsens vurdering, at vaccinen er effektiv og sikker.