Forlag: 'Godnat og sov godt'-bøger bliver på hylderne

Gyldendal har fået bogens metoder revurderet og ser ingen grund til at droppe den i handlen.

Bogen 'Godnat og sov godt' bliver på hylderne, skriver Gyldendal i en pressemeddelelse. (Foto: KJERSTI HJELMEN © Scanpix)

Trods stor debat og massiv kritik fra både forældre og eksperter, har Gyldendal ikke tænkt sig at stoppe handlen af den omdiskuterede sovemetode-bog 'Godnat og sov godt'.

Det skriver Gyldendal i en pressemeddelelse, efter forlaget har fået undersøgt, om det forskningsmæssigt er bevist, at den udskældte 'cry it out'-metode, der anvendes i bogen, er skadelig.

Konklusionen lyder, at "responsen fra forskere i ind- og udland ikke har betydet en ændring i forlagets holdning til fortsat at have bogen på hylden", skriver Gyldendal i pressemeddelelsen.

Vrede forældre satte gang i undersøgelse

Søvn-bogen anbefaler forældre at bruge den såkaldte 'cry it out'-metode til at lære små børn at falde i søvn ud fra et tilrettelagt skema, hvor der hverken må vugges eller aes - heller ikke selvom barnet græder. En metode, der er blevet kaldt skadelig for børnene af både forældre og eksperter inden for området.

Forældre har været rundt på landets biblioteker med en note til 'Godnat og sov godt'-bøgerne.

Debatten om bogens metoder blussede op i sommeren og efteråret 2018, da facebook-gruppen "Farvel til Godnat og sov godt bogen" med over 1.200 personer opfordrede forældre til at skille sig af med bogen.

Kritikken fra vrede forældre og eksperter fik i oktober sidste år forlaget til at sætte en undersøgelse af bogens metode i gang, for derved at kunne vurdere, om bogen skulle fjernes fra hylderne.

Skuffet mor: Vi mangler stadig svar

Kitt Anderson er mor til tre og en af personerne bag facebook-gruppen. Hun har løbende været i kontakt med Gyldendal, og fik i går en mail med nogenlunde samme ordlyd som den pressemeddelelse, forlaget kort tid efter lagde ud på sin hjemmeside. En mail, DR Nyheder har set.

Men hverken i mailen til Kitt Anderson eller i pressemeddelelsen nævner Gyldendal, hvilke "forskere i ind- og udland", der er kommet frem til, at metoden ikke er skadelig. Og det både undrer og ærgrer Kitt Anderson:

- Det er problematisk, der ikke kommer navne på de eksperter, som kan stå inde for 'cry it out'-metoden. Hvem er de eksperter? Er jeg for eksempel ekspert, jeg har jo tre børn? Hvad skal der til, før Gyldendal vurderer, du er ekspert i det her, spørger Kitt Anderson.

Hun erkender, at hun vil være lige stor modstander af metoden, uanset om Gyldendal er åbne omkring, hvilke forskere og hvilke konklusioner der ligger til grund for beslutningen om at holde bogen i handlen.

- Men så kunne vi have en dialog om, hvorfor de mener, bogen er okay, påpeger hun.

Gyldendal: Nogle forskere var skeptiske

Fra Gyldendal lyder svaret, at man har spurgt en række forskere med indsigt i den "generelle forskning på området".

- Nogle har vi været i direkte kontakt med, og for andres vedkommende har vi læst deres rapporter. Der er ikke tale om en hvidbog, og kilderne er ikke blevet adspurgt, om de vil stille op til en debat, skriver redaktionschef Mette Korsgaard i et skriftligt svar.

Kan I uddybe, hvad disse forskere fra ind- og udland lagde til grund for denne vurdering?

- De forskere, vi har været i kontakt med, har haft forskellige holdninger til metoden. Nogle har været skeptiske, hvis man bruger metoden ukritisk og anvender den som manual fra ende til anden. Andre mener, at den kan være en god hjælp for usikre forældre. Vi er ikke i vores research stødt på evidensbaseret forskning, som påviser, at metoden i sig selv er skadelig, skriver Mette Korsgaard, der samtidig understreger, at forlaget ikke tager stilling hverken for eller imod bogen.

- Men vi retter selvfølgelig faktuelle fejl i vores bøger, og får vi nye indsigter om afgørende nybrud på et forskningsdrevet område, forholder vi os til det og opdaterer de relevante bogudgaver, skriver redaktionschefen fra Gyldendal.

Modstanden fortsætter

Kitt Anderson og resten af holdet bag facebook-gruppen "Farvel til Godnat og sov godt bogen" så helst, at de med undersøgelsen kunne lægge deres kamp mod bogen bag sig.

- Men nu kommer vi på arbejde, for vi synes ikke, Gyldendal tager ansvar, lyder det fra Kitt Anderson.

Gruppens medlemmer har allerede haft held med at få genbrugsbutikker og antikvarer til at hive bogen af hylderne, og nu skal der stemmes dørklokker hos de store boghandlere for at lokke dem til at droppe bogen.

Desuden har de været rundt på de offentlige biblioteker og lagt små notater i "Godnat og sov godt"-bøgerne til udlån, hvori der - fra en forælder til anden - opfordres til ikke at benytte sig af bogens metoder.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter