Formand for børnelæger gik imod Søren Brostrøm på pressemøde: 'Jeg havde undladt at træffe beslutningen'

Der var tydelige uenigheder om vaccination af børn mellem 12 og 15 år.

Søren Brostrøm og formanden for børnelægerne i Danmark, Klaus Birkelund Johansen, var ikke helt enige på dagens pressemøde. (Foto: © Olafur Steinar Gestsson, Ritzau Scanpix)

På dagens pressemøde om vaccination af børn mellem 12 og 15 år skete noget ganske bemærkelsesværdigt.

Foran snurrende tv-kameraer erklærede formanden for børnelægerne, Klaus Birkelund Johansen, sig lodret uenig i Sundhedsstyrelsens og direktør Søren Brostrøms beslutning om at tilbyde Pfizer/BionTech-vaccinen til den yngre aldersgruppe senere på året.

Stod det til Klaus Birkelund Johansen, ventede myndighederne med at træffe beslutningen, til der er mere data om eventuelle bivirkninger.

- Jeg havde personligt ønsket, at man ville undlade at træffe beslutningen om at gøre det (tilbyde vaccinen, red.) nu. Jeg synes, at en mere naturlig rækkefølge ville have været at være afventende og træffe beslutningen, når vi nærmer os midten af september, hvor vi så er klogere.

- Det er altid nemmere at beslutte sig for at gøre noget, end det er at beslutte sig for at lade være med at gøre det, man har besluttet sig for at gøre, sagde formanden for børnelægerne på pressemødet.

Til det svarede Søren Brostrøm:

- Jeg er rigtig, rigtig glad for de faglige kommentarer. Det er også derfor, at jeg har inviteret Klaus og gjorde det tydeligt fra starten, at jeg skal forklare og forsvare Sundhedsstyrelsens ting.

- Men fordi jeg ved, at der har været de her overvejelser, synes jeg, at det var naturligt at invitere børnelægernes formand til selv at forklare sig. Vi lægger et meget grundigt beslutningsgrundlag frem, og det er også for at få den faglige diskussion, sagde Søren Brostrøm.

Ekstra samfundsimmunitet

Han lagde ikke skjul på, at han forventer, at andre fagfolk i den kommende tid vil præsentere flere nuancer i debatten om vaccination mod coronavirus.

Sundhedsstyrelsen har valgt at anbefale vaccinen til børn over 12, fordi man ellers ikke er sikker på, at der vil være immunitet nok i befolkningen, når det igen bliver vinter, og der måske kommer nye mutationer.

I Italien og andre lande er de allerede i gang med at vaccinere børn ned til 12 år. (Foto: © Massimo Percossi, Ritzau Scanpix)

- Når vi er færdige med at vaccinere dem fra 16 år og op, har vi måske en samfundsimmunitet på i alt 60-65 procent. Læg dertil dem, der er under 16 og har haft sygdommen. Så er det måske 70 procents samfundsimmunitet.

- Så er spørgsmålet, om det er tilstrækkeligt til at bevare epidemikontrollen. Der er svaret, at det nok ikke er tilstrækkeligt. Det er baggunden for vores anbefaling, sagde Søren Brostrøm på pressemødet.

Vaccination af børn mellem 12 og 15 år vil ifølge Brostrøm kunne give yderligere cirka 4 procents samfundsimmunitet.

Tilbuddet om vaccination til de 12 til 15-årige vil ske, når alle grupper i alderen over 16 år er færdigvaccineret. Det kommer formentlig til at ske fra september.

Sociale gevinster

I DSAM, der er foreningen for speciallæger i almen medicin, bakker formand Anders Beich op om børnelægernes synspunkt, men understreger, at der er tale om mindre uenigheder.

- Vi vil rigtig gerne se nogle real life-data, som kan gøre os trygge ved at informere forældrene, som jo typisk vil være dem, der skal træffe beslutningen, siger Anders Beich.

Ifølge Klaus Birkelund Johansen er beslutningen om at tilbyde vaccinen til de 12 til 15-årige også et udtryk for, at man går en anden vej, end man normalvis ville gøre - at vi bryder med de principper, vi plejer at lægge ind i børnevaccinationsprogrammet.

- De børn, der bliver smittet, er i meget lav risiko for alvorlig sygdom, sagde formanden for børnelægerne.

Men i og med at vi befinder os i en pandemi, er det svært at sammenligne med normale omstændigheder, mener Anders Beich fra DSAM.

- Alle vaccinationsprogrammer har både et sigte på folkesundheden og et sigte på det personlige. Det kan godt være, at den personlige nytte for barnet er lidt mindre, end vi er vant til fra andre børnevacciner, men vi er også i en pandemi, siger Anders Beich.

Han vil til efteråret, når vaccinen formentlig gives fri, prøve at formidle nogle af de gevinster, der vil være ved at lade sit barn få et stik i skulderen.

- Jeg vil prøve at formidle den gevinst, der er i sigte. Og der bør man også pege på nogle af de sociale gevinster. Vi risikerer ikke i så høj grad skolenedlukninger for eksempel. Og så vil jeg anerkende, hvis forældrene har bekymringer, som ofte bunder i nogle opfattelser, grundlagt på et falsk grundlag, siger Anders Beich.

Sundhedsstyrelsens direktør, Søren Brostrøm, understregede på pressemødet, at man i de kommende måneder vil følge de internationale erfaringer med vaccination af børn, inden det bliver udrullet.