Formand for højskolesangbogen: JEG føler mig også krænket!

Den unge blonde pige vil også være at finde i højskolesangbogen om 10 år, fastslår formand.

Nogle sange bliver redigeret ud af højskolesangbogen, mens andre bliver. Og sangen om den unge, blonde, danske pige bliver, lyder det fra formanden for højskolesangbogsudvalget. Illustration: Mads Rafte Hein

- Den her debat er tåbelig! Jeg er både krænket og fornærmet.

Sådan lyder reaktionen fra Jørgen Carlsen, der er formand for højskolesangbogsudvalget. For en af sangene i højskolesangbogen, "Den danske sang er en ung blond pige", er, knap 100 år efter sin udgivelse, pludselig kommet i skudlinjen.

Det er nemlig faldet en kvindelig underviser med anden etnisk baggrund end dansk for brystet, at undervisere på CBS i København sang sangen ved et internt møde.

Underviseren følte sig krænket og ikke-inkluderet over sangvalget, og derfor klagede underviseren på mødet. Episoden har ført til, at sangen, der er en del af den danske sangskat og er en af de mest kendte tekster i Højskolesangbogen, måske ikke længere skal synges i lignende sammenhænge, siger en viceinstitutleder på CBS, Mads Mordhorst. Han gav efterfølgende den kvindelige underviser en undskyldning.

En tur i krænkelseskarusselen

Men hos Højskolesangbogsudvalget, der arbejder med at redigere højskolesangbogen, er der ingen forståelse for hverken den kvindelige undervisers reaktion eller undskyldningen.

- Nu stiger jeg selv på krænkelseskarrusellen. Jeg er krænket over, at der i den grad er nogle, der kan tage den sang fortrydeligt op. Og jeg føler mig også krænket over undskyldningen. Tænk at viceinstitutlederen er så fej, at han ikke tør argumentere rationelt for, at sangen er et stykke historie. Det er dybt beklageligt, siger Jørgen Carlsen, der selv er tidligere højskoleforstander og medlem af Etisk Råd.

Alligevel er han ikke helt overrasket.

- Jeg havde set den komme. Sangen indeholder jo en karakteristik af den danske sang. Hun er en ung pige – hvorfor er hun ikke ældre? Hun er blond – hvad med alle dem, der ikke er blonde? Hun er en pige. Hvorfor er hun ikke en dreng?, spørger han retorisk.

- Hvis man er meget, meget sensitiv, er der mange grunde til at føle sig krænket. Mig bekendt er der ingen, der har følt sig trådt over tæerne på grund af den sang, som har eksisteret i næsten 100 år. Det dukker op til overfladen nu som et problem, man kan fokusere på.

Den blonde piger bliver

I 2020 udkommer en ny og redigeret udgave af højskolesangbogen. Det bliver den 19. af slagsen, den nuværende version udkom i 2006.

31. december er der deadline for at indsende sange, og udvalget har modtaget cirka 1.000. Ifølge Jørgen Carlsen bliver der gjort opsøgende arbejde i nydanske miljøer for at sikre, at man inddrager nogle af dem, der har koblet sig på danske kulturarv senere end dem, der altid har været i den. Kravet til, at en sang kan optages i højskolesangbogen, er, at den skal egne sig til fællessang.

Og der bliver løbende skiftet ud i sangene. For eksempel er ”Du danske mand af al din magt” fra 1906 blevet kasseret. Den har tidligere indgået i flere sangbøger, men dens entydige fokus på mænd har gjort, at den er blevet ufrivilligt komisk, mener Jørgen Carlsen.

- Nogle sange er blevet fjernet, men det har intet med krænkelseskultur at gøre, siger han.

Og "Den danske sang er en ung blond pige" bliver, hvor hun er, lyder det.

- Hun viger ikke pladsen! Hvis vi bøjede os for et sådan pres, ville det udløse en folkestorm. Hun er en hyldest til den danske sang, som den unge blonde pige symboliserer.