Formodet pirats advokat tordner mod anklagemyndigheden: 'Det kan være ødelæggende for den danske retsopfattelse'

Forsvarer undrer sig over, at tre sigtede har fået tiltalefrafald, mens hendes klient er blevet hentet til Danmark.

Det var sundhedspersonale ombord på 'Esbern Snare', der amputerede den 39-åriges ben. (Arkivfoto) (Foto: © handout, Scanpix Denmark)

Hvordan kan det være, at de tre andre løslades, men min klient fragtes til Danmark, fordi han har fået amputeret benet?

Sådan spurgte advokat Birgitte Skjødt, der er forsvarer for den formodede pirat, i dag ved et grundlovsforhør ved Københavns Byret.

Hendes klient er sigtet for drabsforsøg ved den 24. november at have skudt mod danske soldater, som var ombord på fregatten 'Esbern Snare' og en dertilhørende mindre båd i Guineabugten. Han erkender at have været på båden, men han nægter sig skyldig.

Yderligere tre var sigtede, men i går meddelte justitsminister Nick Hækkerup (S), at de skulle løslades, fordi det ikke var muligt at lave en aftale om at udlevere og retsforfølge dem i et af de omkringliggende lande.

Derfor undrede Birgitte Skjødt sig over, at hendes 39-årige klient, der landede i Danmark i aftes, ikke også bliver mødt af et tiltalefrafald.

- Efter min mening skulle der være tiltalefrafald. Nu står han alene som den, der risikerer seks-syvs års fængsel. Det kan simpelthen ikke være rigtigt, at man behandler de fire personer så ulige.

- Det ville være ødelæggende for den danske retsopfattelse, at vi behandler folk så forskelligt, lød det i retten.

Minister: 'Desværre' er han i Danmark

Anklagemyndigheden ønsker ikke at svare på spørgsmål om, hvorfor de tre andre går fri, når den fjerde er i Danmark, men henviser i stedet til justitsminister Nick Hækkerup.

- Med de fire tilbageværende pirater stod vi i den situation, at der ikke var nogen rigtig gode løsninger. Den mindst dårligste løsning er, at tre af dem løslades, så de nu ikke har mere med Danmark at gøre. Den sidste, der blev såret, var vi på grund af internationale forpligtelser nødt til at tage tilbage til Danmark for at retsforfølge.

- Han har været til behanding i Ghana. Vi prøvede at sikre en aftale for, at han kunne blive der. Det kunne ikke lade sig gøre. Andre muligheder har også været afsøgt, og det kunne heller ikke lade sig gøre. Danmark har efter vores internationale forpligtelser et særligt ansvar overfor ham, og derfor har vi desværre været nødt til at tage ham her til landet, siger ministeren til DR Nyheder.

Ikke forsvarligt at løslade

Et tiltalefrafald betyder, at anklagemyndigheden stadig mener, at vedkommende er skyldig, men at der ikke bliver nogen retssag af den ene eller den anden årsag.

Danmark har ikke samarbejds- eller udleveringsaftaler med Nigeria, der gør, at de tilbageholdte og formodede pirater kan blive overdraget i en havn.

  • Fregatten Esbern Snare får den 24. november besked om, at der er forhøjet risiko for pirateri i farvandet syd for Nigeria. Skibet sætter kurs mod området og sender en Seahawk-helikopter i forvejen. (Foto: © (Grafik) Morten Fogde Christensen)
  • Helikopteren når frem ud på eftermiddagen. I et område med flere handelsskibe - heraf et hollandsk - opdager helikopteren en hurtigtgående motorbåd med otte-ni mistænkelige personer ombord. De er bevæbnede og har klassiske pirateri-redskaber med ombord. Det er blandt andet stiger, hamre og wirecuttere til pigtråd. Helikopteren signalerer til motorbåden, at den skal stoppe, men forgæves. Besætningen på den danske helikopter kan se, at mændene i båden opfører sig aggressivt og smider forskellige ting overbord.
  • Man beslutter, at finskytten fra Frømandskorpset, der er med i helikopteren, skal skyde varselsskud. Det første skud rammer med vilje langt bag bådens to motorer, men den stopper ikke. Helikopteren flyver tættere på for at lave såkaldt ’disabling fire’ – at stoppe båden ved at ramme motoren. Efter to-tre skud træffer skytten den ene motor. Båden reagerer ved at manøvrere voldsomt. Piloten observerer nu mundingsglimt på båden fra våben, der bliver affyret. Han melder 'føling, føling' (militært sprog for 'vi er i kamp') og flyver væk.
  • I mellemtiden er Frømandskorpset i to kraftige og tungt bevæbnede motorbåde nået frem og nærmer sig det formodede piratskib. De kan se personer med AK-47-geværer, der peger mod dem. Flere soldater ser mundingsglimt og konstaterer, at de bliver beskudt. En soldat i den ene båd tænker om hans kammerater, der står forrest i skroget, ’shit, de bliver høstet’. Frømandskorpset skyder tilbage med deres håndvåben samt tunge maskingeværer.
  • Frømandskorpset går ombord på det formodede piratskib, der er beskadiget og ved at synke. Her ser de fire AK-47 geværer, ammunition og fem personer, ramt af skud. Fire af dem er døde, og en femte er såret. De tre sidste er uskadte. En af gerningsmændene siger, at en niende person faldt i vandet under kampen. Frømandskorpset tager beviser, blandt andet plasticstrips, våben og forskelligt værktøj samt levende og døde med tilbage på Esbern Snare. Her bliver de skrabet for krudtslam efter at have affyret skud, og den sårede behandlet for skudskader i underbenet. Han får senere benet amputeret.
  • Ombord på Esbern Snare bliver de tre udskadte fængslet i en slags trådbure på fregattens dæk. Den sårede pirat er indlagt på skibets hospital. Alle fire bliver dagen efter fremstillet i grundlovsforhør in absentia i Københavns Byret, hvor de bliver varetægtsfængslet.
  • Den 6. januar 2022 blev de tre tilbageholdte personer ombord på Esbern Snare sat på fri fod til søs. Det skete ved, at de fik en mindre gummibåd, en påhængsmotor med 10 hestekræfter samt brændstof og proviant nok til at nå sikkert ind til kysten. Det skete, fordi justitsminister Nick Hækkerup (S) bad Rigsadvokaten om at foretage et såkaldt tiltalefrafald i sagen. Det betød, at de tre personer skulle løslades.
  • Den fjerde og sidste mand, der før jul blev indlagt på et hospital i Ghana på grund af infektion i amputationssåret, blev 6. januar 2022 fløjet til Danmark. Dagen efter blev han fremstillet i grundlovsforhør og varetægtsfængslet i fire uger. Sigtet for drabsforsøg. Han blev bragt til Danmark, fordi det ikke var muligt at sikre, at han sikkert og uden risiko for sit helbred kunne blive løsladt i Ghana og derfra komme hjem.
1 / 8

Derfor blev de tre tidligere medsigtede sat på fri fod. Det skete ved, at de fik udleveret en mindre båd med påhængsmotor og mad og brændstof, fortæller flotilleadmiral Carsten Fjord-Larsen, der er næstkommanderende i Søværnskommandoen, til DR Nyheder.

- Vi har givet dem en gummibåd og en påhængsmotor. Det er sikkert udstyr forstået på den måde, at det kan fragte dem sikkert ind til kysten. Men det er ikke grej, der kan bruges til pirateri, siger Carsten Fjord-Larsen.

Argumentet for, at det samme ikke kunne ske for den 39-årige, er, at han mistede sit ben under opgøret med de danske soldater, og det ville derfor ikke være forsvarligt at løslade ham til søs.

Har to børn

Manden forklarede ved grundlovsforhøret, at han har to børn i Nigeria, som han ikke har været i kontakt med siden episoden med de danske soldater i november.

Børnene er dermed overladt til deres bedstemor, hvortil manden blev spurgt, om han var tilfreds med det.

- Det er ikke godt nok. Jeg er den eneste, der søger for penge til, at de kan klare sig, forklarede han.

Manden mistede sit ben i forbindelse med, at båden, han var på, sank. Da han lå i vandet, ramte hans ben en bådpropel, som senere betød, at man var nødsaget til at amputere benet.

I episoden med de danske soldater blev fire pirater dræbt, og en femte formodes at være druknet.

Ulykkelig over at være i Danmark

Han blev siden flyttet til et hospital i Ghana, og i går ankom han så til Danmark klokken 21.30. Her er det obligatorisk med et grundlovsforhør, hvis anklagemyndigheden kræver manden varetægtsfængslet, hvilket var det, der skete i dag.

Den 39-årige blev varetægtsfængslet i knap fire uger til helt præcist den 1. februar.

Efter retsmødet sagde hans forsvarer, Birgitte Skjødt, at manden var ked af at være bragt til Danmark.

- Det var han meget, meget ulykkelig over at få at vide, sagde hun.

Se vores explainervideo om hele sagen her: