Formue i jakke, meteoritsten og nazifly: Her er seks vilde danskerfund

Det kan udløse store summer penge i findeløn at være en heldig tingfinder.

Danskeres fund af meteoritsten kan udløse en stor dusør. Det skete sidste år på Sjælland. Det var også året, hvor en far og søn fandt et gammeltnazifly på en mark i Nordjylland. (Foto: Illustration: Emil Thorbjörnsson © DR Nyheder)

Et ægtepar fra Ruds Vedby ved Sorø på Sydsjælland blev meget overrasket, da de forleden fandt 50.000 kroner i eurosedler i en damejakke.

De arbejder som frivillige i Kirkens Korshærs genbrugsbutik og var ved at undersøge noget af det indleverede tøj.

Pengene er nu i politiets varetægt, mens man prøver at finde ejeren af de mange penge.

Ægteparret kan se frem til en procentdel af summen i findeløn.

Det er set flere gange tidligere, at danskere har fundet mindre formuer eller ting med stor værdi.

Her får du seks eksempler på værdifulde fund gjort i Danmark.

Over en million i findeløn

Man kan godt blive formuende af at finde Danmarkshistoriens største vikingeskat.

Det ved tre amatørarkæologer, som gjorde det unikke fund i den sydvestlige del af Vejen Kommune for halvandet år siden.

I går blev det offentliggjort, at Nationalmuseet har udbetalt en såkaldt danefægodtgørelse på hele 1.066.600 kroner.

Det store beløb skyldes, at fundet er meget unikt. Det indeholdet blandt andet store armringe, der vejer 1,5 kg og over 150 andre meget velbevarede smykker fra Vikingetiden.

Fæsted-guldet er udstillet på museet Kongernes Jelling og kan ses indtil efteråret.

Der blev fundet op imod 160 smykker af guld, sølv og bly i vikingeudgravningen mellem Fæsted og Harreby øst for Ribe. Fundet, der satte gang i udgravningen, var de her syv armringe. (arkivfoto)

Fandt 80.000 i en kjole

I maj 2016 fandt andre frivillige i en anden genbrugsbutik fra Kirkens Korshær knap 80.000 kroner i blandet valuta gemt i en kjole.

Det skete, efter de tømte en tøjcontainer.

Genbrugsbutikken fik 8.000 kroner i findeløn, der svarer til ti procent af den mindre formue.

  • Der var tre kondomer i pilotens tegnebog. (arkivfoto) (Foto: henning Bagger © Scanpix)
  • Her ses nogle af de vragrester fra flyet, der blev gravet fri. På billedet er det Daniel Rom Kristiansen, der fandt vraget sammen med sin far Klaus Kristiansen. (arkivfoto) (Foto: henning Bagger © Scanpix)
  • Her ses pilotens pung og noglr gamle mønter. På forsiden af pungen ses et Luftwaffe-emblem. (arkivfoto) (Foto: henning Bagger © Scanpix)
1 / 3

Nazifly fundet på mark

En far og søn fandt sidste forår et tysk messerschmidt Bf 109-jagerfly fra Anden Verdenskrig på en mark i Birkelse i Nordjylland.

I forbindelse med en skoleopgave om 2. verdenskrig gik de to for sjov ud på marken med en metaldetektor og fandt pludselig små rester fra flyet, en hel motorblok og knoglerester.

Også pilotens pung fandt man, og den indeholdt blandt andet madkuponer, tre kondomer, papir til hjemmerullede cigaretter og en håndfuld mønter.

De to tingfindere må beholde flyresterne, da Nationalmuseet ikke har gjort fundene til danefæ, og andre museer har heller ikke gjort krav på dem.

204.900 kroner glemt foran Rema 1000

En mand var lettet, da han fik sin pung tilbage efter at have tabt den på en parkeringsplads i Lemvig uden for supermarkedet Rema 1000 i august 2016.

Han havde gået rundt med hele 204.900 kroner i pungen. Pengene blev først afleveret hos politiet, inden ejeren blev fundet.

En kvinde fik 20.000 kroner i findeløn som tak for at have afleveret pungen.

En familie fra Ejby i Glostrup fandt en sort sten på deres flisegang lige uden for deres hjem. Det var en stump fra meteoritten, der i februar 2016 fløj over Danmark. (© DR Nyheder)

Milliondusør for meteoritfald

En lørdag aften i februar 2016 faldt en meteorit ned blandt andet omkring Ejby.

Danskere fandt i alt 8.937,78 gram, og det udløste en stor dusør til 15 personer. Loven siger nemlig, at særlige naturhistoriske genstande skal indleveres til staten.

De fik mere end to millioner, som de skulle dele mellem sig. Dusøren til de enkelte blev fastlagt efter, hvor mange gram de afleverede.

Fundet var så unikt, at det blev udstillet på Geologisk Museum i København.

Flintøkserne blev fundet ved nedgravning af drænved den i dag drænede Tastum sø, har Viborg museum oplyst. (Arkivfoto) (Foto: Viborg Museum © Viborg Museum)

Fik formue for flintøkser

Det gav en findeløn på 110.000 kroner, da en mand i foråret 2016 fandt to store flintøkser i Jylland.

De blev fundet ved nedgravningen af dræn ved den i dag drænede Tastum sø.

Den største af flintøkserne måler 50,5 centimeter, og det gør øksen til den længste, der nogensinde er fundet i Danmark.

Facebook
Twitter