Fornuftige drenge: Anton, Andreas og Marcus holder sig fra druk, smøger og fest

Unge drenge i Danmark er blevet mere artige igennem de seneste par år, viser ny rapport.

De tre 15-årige drenge, Anton Tømming Larsen, Andreas og Marcus Bøgebjerg Hansen holder sig fra fester, smøger og druk for at fokusere på deres badminton. (© DR)

En aften i fuldskab. En smøg i skolegården eller en vild weekendfest hos klassekammeraten, der er alene hjemme.

Ingen af delene siger Anton Tømming Larsen og tvillingebrødrene Andreas og Marcus Bøgebjerg Hansen noget.

- Det er selvfølgelig hyggeligt at være sammen med vennerne, men det synes jeg, at man kan gøre privat. Det synes jeg ikke, at man skal gøre til en fest, forklarer Andreas Bøgebjerg Hansen.

- For det er nogle lidt andre ting, der spiller ind, for når folk har fået noget at drikke. Så bliver de lidt anderledes end, hvad man møder i virkeligheden. Så det siger mig ikke rigtig noget.

Udover at takke nej til smøger, druk og fest har de tre endnu en ting til fælles - de er alle 15 år, og går meget op i at spille badminton.

Færre drikker

De tre unge niende klasses elever er på den måde meget typiske billeder på den stigende gruppe af såkaldt artige drenge, der ifølge en ny rapport fra Det Nationale Forskningscenter for Velfærd (SFI) bliver flere og flere af.

Af rapporten fremgår det blandt andet, at hvor 24 procent af de 15-årige drenge i 2009 røg lejlighedsvist eller ugentligt, er tallet i 2013 faldet til 12 procent.

Det samme gør sig gældende, når det kommer til alkohol. I 2009 drak 26 procent af de 15-årige drenge sig fulde mindst én gang om måneden. Fire år efter var det blot 11 procent af drengene, der gjorde dette.

Hader lugten af røg

Af de tre unge badmintonspillere er Marcus Bøgebjerg Hansen, den eneste, der tilnærmelsesvis har prøvet at ryge.

Et enkelt sug i en cigaret er det blevet til. Et sug, der aldrig blev en vane.

- Jeg synes, det er ulækkert. Jeg kan ikke fordrage lugten af røg. Hver gang, der er en der ryger, eller jeg kan lugte røg får jeg det dårligt. Jeg kan ikke være i rum med nogen, der ryger, forklarer han.

Har droppet slik og sodavand

De unge i Danmark lever også sundere. De spiser for eksempel mindre fastfood og drikker færre mængder sodavand.

En livsstil, som Anton Tømming Larsen kan identificere sig med. Han har ikke spist slik i halvandet år, og det samme gælder for sodavand.

- Jeg tænker meget over det, for jeg går meget op i min spor,t og vil gerne være så god, som man kan være, forklarer han.

- Det er bare den måde, som jeg godt kan lide at være på.

Fornuftige drenge

Alle tre ser positivt på tendensen med at unge - især drenge - lever mere fornuftigt end tidligere.

De afviser dog ikke, at spiritus, fester og måske endda smøger engang skal testes af.

- Jeg ved ikke, om det kommer til at ske lige foreløbig. Det bliver, når jeg føler for det en eller anden dag. Der kan gå et halvt år, der kan gå fire år, det ved jeg ikke. Lige nu føler jeg ikke, at jeg har behov for det, forklarer Anton Tømming Larsen.

Marcus Bøgebjerg Hansen regner med at holde sig fra alkohol og fester i noget tid endnu, for at kunne fokusere på sin sport. Hans bror Andreas har heller ikke planer om at gå igang foreløbig, men begynder tidligst, når han runder de 16 år.

- Så må man jo også begynde at gå på barer og diskoteker og sådan noget, og så må man jo også købe det. Jeg synes, at når man er gammel nok til at købe det, så er man også gammel nok til at drikke det - og ikke før.