Forretningskvinden, direktøren og erhvervsmanden om sabbatår: En investering for livet

Et sabbatår kan ændre dit liv og booste CV'et, men det skal bruges konstruktivt, lyder råd.

Tag et sabbatår, men brug det konstruktivt, lyder rådet fra tre topfolk. (Foto: Fotocollage: Mads Rafte Hein)

Tre måneder til Indien, et halvt år på højskole eller bleskift i en vuggestue.

Flere unge tager et sabbatår, viser en rundringning til landets studievalgsregioner. For de fleste handler det om bedre at kunne kvalificere sig til en videregående uddannelse.

Men hvad får man egentlig ud af et år væk fra studiebøgerne?

Vi har spurgt Rane Willerslev, Asger Aamund og Stine Bosse, som alle vil anbefale et sabbatår.

Men brug det konstruktivt!

Rane Willerslev, direktør Nationalmuseet

Rane Willerslev. (Foto: Sofie Mathiassen © Scanpix)

Mit sabbatår efter gymnasiet var helt afgørende for mig. Sammen med min tvillingebror planlagde jeg en tur til Sibirien. Det var en kæmpe gamechanger, da det formede vores liv fremadrettet. Vi fandt sponsorer, brugte vores børneopsparing og arbejdede i børnehave, så vi kunne rejse med kanoer ind i den sibiriske ødemark.

Det var tilbage i 1991, og vi endte med at tage tre og halv måned til Sibirien, hvor vi blev fløjet ud med helikopter og dumpet i ødemarken.

Det er en af de mest afgørende perioder i mit liv, for jeg fandt ud af, at jeg ville læse antropologi og studere de indfødte folk i Sibirien. Og det blev den vej, jeg kom til at gå. Jeg blev altså konfronteret med en verden, som jeg efterfølgende kom til at følge. Så hvis man bruger sit sabbatår godt, så kan det virkelig være en investering for resten af livet.

Jeg synes, folk skal slappe af. Det er en af vores kulturs største problemer, at vi ikke slapper af, og derfor går vi ned med stress. Men hvis man bruger et helt år på at ligge på sofaen, så kan det godt blive lidt kedeligt, og jeg ville ikke selv kunne holde det ud.

Jeg synes, man skal vise tillid til mennesker - også til unge mennesker. Og fortælle dem, at vi voksne er her, hvis du har brug for støtte, men du må selv styre det. I stedet for hele tiden at være bekymrede for, at de spilder deres liv. Det er de færreste, der gider at spilde deres tid.

Jeg tror, det er meget godt at få en kultur, hvor man tillader mennesker at slappe af. Når man laver ingenting, så får man også mulighed for tanker. Hvis jeg ikke får et lille break i mit job som direktør, så bliver jeg en dårlig direktør, for så er der ikke rum til refleksion, hvor tankerne kan flyve op på den højeste klinge.

Asger Aamund, erhvervsmand

Asger Aamund (Foto: Simon Skipper)

Jeg har ikke holdt et konkret sabbatår, men under min studietid lavede jeg alt muligt andet, så man kan godt sige, at jeg har haft et sammenstykket sabbatår i min studietid. Fra jeg begyndte på CBS, til jeg blev færdig, lavede jeg mange andre ting. Jeg var blandt andet nyhedsspeaker på Radio Merkur og spillede studenterrevy.

Jeg har ikke noget imod sabbatår, men det skal ikke være for at ligge på sofaen og drive den af. Hvis man senere skal ud og søge et job, og man skal fortælle sin arbejdsgiver, at man intet har lavet det år, så tæller det ikke på CV’et.

Hvis man for eksempel har arbejdet hos Røde Kors, besteget Mount Everest eller gjort noget andet spændende ved sit liv, så vil de, der ansætter, se på det med glæde. For det er dem, der handler og tænker mod strømmen, der er interessante. Et konstruktivt sabbatår vil alle se på med velvilje.

Men man skal tænke på, at når man holder et sabbatår, varer det længe, før man kommer op i omdrejninger igen. Det kan jeg selv huske, da jeg var værnepligtig soldat i to år, der kunne jeg efterfølgende næsten ikke læse, hvad der stod i en lærebog.

Stine Bosse, erhvervskvinde

Stine Bosse (Foto: ASGER LADEFOGED © Scanpix)

Jeg tog et sabbatår med min kæreste, som jeg lige var flyttet sammen med. Vi var omkring 19-20 år. Vi var for usikre på, hvad vi gerne ville studere, så vi besluttede os for at arbejde fuld tid i en børnehave og spare den ene løn op.

Og det var godt givet ud. Jeg har prøvet at være offentlig ansat og have med andre menneskers børn at gøre, og det har givet mig respekt for dem, som arbejder med børn. Min kæreste fandt ud af, at han gerne ville være ingeniør, og jeg endte på jurastudiet. Da året var omme, havde vi en masse penge i banken, og vi besluttede os for, at vi gerne ville bruge nogle af dem på en motorcykel.

Jeg har aldrig fortrudt, og jeg vil kun sige, at hvis man har et livsperspektiv, hvor man skal arbejde til, at man er mindst 70 år, så er det godt givet ud med et sabbatår.

Men man skal ikke bruge det til noget åndssvagt.

Nogle unge mennesker låner penge i banken og rejser jorden rundt, det synes jeg lyder som helt hul i hovedet. Men hvis man bruger det konstruktivt til lige at trække vejret og undersøge, hvad man gerne vil, så vil jeg anbefale det stort.

Det er ikke i orden at lave ingenting, vi lever i en verden, hvor unge mennesker i hele verden er på stikkerne, og vi skal lære vores unge mennesker i Danmark, at det ikke hjælper noget at glo ud i luften i helt år. Hvis man er syg, er det noget andet.

På CV’et tæller det som et plus, at man faktisk har foretaget sig noget, som eksempelvis frivilligt arbejde, og alle kan have brug for at tage et pusterum fra bøgerne.

Facebook
Twitter