Forsamlinger og aktiviteter med mere end 10 personer bliver forbudt

Cafeer, restauranter, barer og storcentre skal lukke for at stoppe spredningen af coronavirus.

(Foto: © Philip Davali, Scanpix)

Forsamlinger i det offentlige rum på mere end 10 personer bliver forbudt fra i morgen klokken 10.

Samtidig skal shoppingcentre, sportsfaciliteter, restauranter og cafeer samt andre steder med tæt kontakt mellem mennesker lukke, blandt andre solcentre, tatovører, frisører og så videre.

Det oplyser statsminister Mette Frederiksen (S) på et pressemøde, hvor hun netop har præsenteret en række tiltag i indsatsen mod coronavirus.

Forbuddet gælder arrangementer, begivenheder, aktiviteter eller lignede, hvor flere end 10 personer er samlet. Det gælder både indendørs og udendørs - og for både offentlige og private arrangementer og begivenheder.

Det gælder ikke i private hjem, men statsministeren opfordrer "på det kraftigste" til, at man heller ikke er mange samlet i et hjem.

- Det er ikke nu, man skal invitere til fødselsdag eller samle mange mennesker, siger hun.

Frisører og fitnesscentre lukker

Alle storcentre og overdækkede arkader skal også lukke i en periode. Det kommer ikke til at gælde de dagligvarebutikker, hvor man går ind for at købe mad.

Også restauranter, caféer og spisesteder skal lukke for gæster frem til 30. marts.

- Det vil stadig være muligt at levere takeaway. For dem, der kan, kan det også være en god måde at holde sin restaurant eller café åben, siger Mette Frederiksen.

Alle indendørs sports- og idrætsfaciliteter skal i morgen fra klokken 10 lukke. Det gælder fitnesscentre, solcentre, frisører og andre steder med tæt kontakt til kunder.

- Det betyder selvfølgelig også, at natklubber, diskoteker, barer, værtshuse, vandpibecafeer og den slags skal lukke i en periode.

Samtidig skærpes kravene til butikkerne.

- Der skal være plads nok, kunder skal kunne vaske hænder og spritte af, og der skal være god afstand mellem mennesker i købssituationer. Det gælder både inde og ude, så der ikke er kødannelse der, siger Mette Frederiksen.

Tidligere i dag understregede fødevareminister Mogens Jensen (S), at der ikke er problemer med forsyningen af fødevarer i Danmark. Og det holder Mette Frederiksen fast i.

- Det kommer ikke til at have betydning for fødevarebutikker, vareleverancer eller steder, hvor man for eksempel køber medicin.

- Køb ind, som I plejer. Tag det roligt og vis hensyn til hinanden.

Statsminister Mette Frederiksen fortæller her om de nye tiltag, regeringen vil indføre fra onsdag klokken 10:

Afgørende at bryde smittekæde

82 personer i Danmark smittet med coronavirus er indlagt på sygehuse. 18 af dem er indlagt på intensiv. Alle de tal forventes at stige - og de vil ifølge Mette Frederiksen stige meget.

- Det er helt afgørende, at vi får brudt smittekæden nu. Hvis en person smitter tre andre og de hver især smitter tre personer, så er ni smittet. Hvis de smitter tre mere, så er næsten 30 smittet, så det går meget hurtigt, siger Mette Frederiksen.

Statsministeren understreger, at man stadig kan gå ud, men at man skal følge sundhedsmyndighedernes anbefalinger om at holde afstand, undgå kys og kram og at nyse og hoste i sin albuebøjning.

- Hvis du er i tvivl, så lad være med at gøre det, du har planlagt. Bliv hjemme, så meget du kan. Gå en tur i det gode vejr, men hold afstand til andre mennesker.

I weekenden har der været flere historier om folk, der har holdt fester, og en gruppe er blevet smittet med coronavirus, da de spillede beer pong.

- Især til de unge, vil jeg sige: Det kan godt være, at du er sund og rask, men du kan bære smitten videre til andre mennesker. Også til en, der ikke kan tåle at blive smittet. Vi skal have brudt den smittekæde nu, siger Mette Frederiksen.

Udgangsforbud ikke nødvendigt nu

I lande som Spanien og Italien har man indført udgangsforbud for at stoppe smittespredningen, og også i Frankrig trådte et udgangsforbud i kraft i dag.

Men samme tiltag vil regeringen ikke indføre.

I går langt – men I går jo ikke lige så langt som andre lande og indfører et udgangsforbud. Hvorfor går I ikke hele vejen?

- Det er vores meget klare oplevelse, at danskerne over en bred kam efterlever myndighedernes indstilling og tager hensyn til hinanden. Hvis man efterlever det, sundhedsmyndighederne siger, så er det ikke et problem, at man cykler en tur, kører en tur i sin bil eller går en tur i skoven, siger Mette Frederiksen og fortsætter:

- Men jeg udelukker ikke yderligere initiativer, men så længe danskerne bakker så stærkt op, som de gør, så når vi rigtig langt med danskernes samfundssind.