Forsikringsselskaber: Gør det lovpligtigt at tjekke værn mod ID-tyve

Minister er klar til at evaluere ordning i CPR-registret mod identitetstyveri.

Det skal være lovpligtigt som kreditvirksomhed eller som virksomhed, der afgiver kreditter, at trække oplysninger i CPR-registret om kreditadvarsler, mener privatdirektør i forsikringsselskabet Alm. Brand, Pia Holm Steffensen. (Foto: (Foto: DR Nyheder © (c) DR))

Et nyt værn mod identitetstyve kunne være endnu mere effektivt. Det mener flere forsikringsselskaber og Rigspolitiets Nationale Cyper Crime Center (NC3), efter det nye værn har været i luften i et år.

Værnet er en kreditadvarsel, som alle borgere med bopæl i Danmark kan oprette på deres CPR-nummer via borger.dk. Med en aktiveret kreditadvarsel advarer man virksomheder mod, at der bliver givet kredit i ens navn.

Det kan for eksempel være relevant, hvis man har været udsat for identitetsmisbrug eller har fået stjålet sit pas eller kørekort og derfor frygter, at en identitetstyv vil bruge ens personlige oplysninger til at oprette et forbrugslån eller købe varer på kredit.

Siden 1. januar sidste år har mindst 8.500 danskere oprettet en kreditadvarsel. På den måde er det blevet vanskeligere for identitetstyve at misbruge CPR-numre til at optage lån eller købe varer på afbetaling i andres navn.

Forsikringsselskaberne Tryg og Alm. Brand samt Rigspolitiets Nationale Cyper Crime Center (NC3) er blandt de aktører, der er positive over, at borgere nu kan oprette en kreditadvarsel.

Men de påpeger samtidig, at kreditadvarslen ville fungere endnu bedre, hvis der fulgte krav med til de virksomheder, der låner penge ud.

Alm Brand: Der skal lovkrav til

I øjeblikket er det frivilligt for banker og virksomheder, om de tjekker CPR-registret for kreditadvarsler, inden de opretter en aftale om kredit til en kunde.

Det burde ikke være frivilligt, lyder det fra privatdirektør i forsikringsselskabet Alm. Brand, Pia Holm Steffensen:

- Der skal simpelthen lovgivning til. Det skal være lovpligtigt som kreditvirksomhed eller som virksomhed, der afgiver kreditter, at trække oplysninger i CPR-registret om kreditadvarsler.

Hun mener, at det skaber falsk tryghed for borgerne, hvis det er usikkert, om den kreditadvarsel, de har oprettet, bliver tjekket i den anden ende.

- I dag er det sådan, at hvis en virksomhed undlader at gå ind og tjekke, så ender man som borger stadigvæk med at risikere at stå over for et krav rejst af en virksomhed, der ikke anvender det at tjekke kreditadvarslen, siger Pia Holm Steffensen.

Tryg bakker op

Forsikringsselskabet Tryg har gennem henvendelser fra kunder udsat for identitetsmisbrug indtryk af, at det langt fra er alle virksomheder, der tjekker CPR-registeret for kreditadvarsler, inden de udbetaler kredit.

Derfor mener Tryg også, at et krav til virksomheder er vejen at gå, hvis det ikke kan lykkes ad frivillighedens vej.

- Kreditadvarslen er naturligvis kun effektiv i det omfang, at de danske virksomheder faktisk tjekker, om der er en advarsel på CPR-nummeret, inden de yder en kredit eller sælger en mobiltelefon, siger Frederik Sjørslev Søgaard, der er direktør for pris og produktudvikling hos Tryg.

Yderligere beskyttelse

Hos Rigspolitiets Nationale Cyper Crime Center (NC3) vil vicepolitiinspektør og operativ chef, Niels Denny Sørensen, ikke forholde sig til, om loven om kreditadvarsel skal skærpes.

Men han mener ligesom forsikringsselskaberne, at kreditadvarslen kan gøres mere effektiv.

- Det er jo selvfølgelig noget, man skal behandle politisk, men det er da klart, at hvis der var et krav til det, så ville det da være en yderligere beskyttelse af borgerne, siger Niels Denny Sørensen.

Brancheforeningens Finans og Leasing, repræsenterer flere af de banker og leasingfirmaer, der udbetaler kredit.

Her oplyser direktør Christian Brandt, at de fleste af foreningens medlemmer allerede i dag tjekker CPR-registret for kreditadvarsler, når de kreditvurderer en kunde.

Men han er åben for at gøre muligheden til et krav.

- Det er jo en ny ordning, så jeg tror, at det er en god ide lige at afvente, hvad virkningerne af ordningen vil være. Men jeg er bestemt ikke afvisende over for, at det skal være en forpligtelse. Men så skal man også tænke på, at det vil være naturligt, at det så også bliver en forpligtelse for borgerne at oprette kreditadvarsler, siger han.

Minister klar på at evaluere

Økonomi- og indenrigsminister, Simon Emil Ammitzbøll-Bille (LA), kalder den nuværende ordning med kreditadvarslen for 'fin', men han er klar på at se på eventuelle justeringer.

- Det er klart, at når den nu har været i gang i noget tid, må vi jo evaluere på den. Der lytter vi selvfølgelig til politiet, forsikringsselskaber og andre, siger han.

Samtidig tager ministeren dog forbehold for, at der stilles lovkrav til virksomhederne om at skulle tjekke CPR-registret for kreditadvarsler.

- Det er selvfølgelig klart, at så lægger man et unødigt bureaukrati på den enkelte virksomhed, hvor det måske ikke er så stort et problem. Og det er klart, at det er så en vurdering, vi må tage sammen, siger han.

Kendskab til kreditadvarslen

Tryg og Alm. Brand Bank oplyser deres kunder om muligheden for at oprette en kreditadvarsel, når de bliver kontaktet af kunder, der har fået misbrugt deres identitet eller har fået stjålet deres personlige oplysninger som kørekort og pas.

Men det er ikke forsikringsselskabernes indtryk, at der ellers har været markedsføring af ordningen. Samme indtryk har brancheorganisationen Finans og Leasing.

Simon Emil Ammitzbøll-Bille mener dog ikke, at der er behov for at markedsføre ordningen fra offentlig side. Han er godt tilfreds med, at mindst 8.500 borgere allerede har oprettet en kreditadvarsel.

- Det virker til, at danskerne kender ordningen. Men man skal huske på, at den enkelte forening eller virksomhed, der synes, at det her er vigtigt, jo også er velkomne til at deltage i at sprede det glade budskab om, at det er en mulighed, siger han.

Facebook
Twitter