Forsinkelser rammer 50.000 rejsende i Københavns Lufthavn

Særligt eftermiddagen og aftenen kommer til at byde på mange forsinkelser.

Eftermiddagen og aftenen kommer til at byde på mange forsinkelser, men morgendagen er usikker (Foto: DR Nyheder). (Foto: © (C) DR Nyheder)

Omkring 50.000 passagerer bliver i dag mødt af overstregede rejsetider og lange ventetider i Københavns Lufthavn, vurderer lufthavnen selv.

Forsinkelser og aflysninger er hverdag i lufthavne verden over, men de omfattende forsinkelser i Københavns Lufthavn handler ikke om dårligt vejr, men om manglende personale.

En stor del af ansvaret for en sikker og effektiv flytrafik ligger i hænderne på flyvelederne.

Deres arbejde med at koordinere flyvninger, overvåge trafikken og udstede instruktioner til piloterne er afgørende for, at passagerer kan komme fra A til B sikkert og i rette tid.

Men de mangler i øjeblikket i Københavns Lufthavn - og det har der gjort, siden flytrafikken er blevet normal igen efter coronakrisen.

Denne forklaring er mange rejsende stødt på i Københavns Lufthavn i dag - med forsinkelser til følge. (Foto: © (C) DR Nyheder)

Og selvom weekenden så lidt bedre ud for de mange rejsende, så er dagen i dag en anden historie, hvor især afgange og ankomster efter klokken 16 er i fare for at blive ramt af massive forsinkelser.

- Vi forventer, at samlet set mellem 300 og 350 ankomster og afgange fra København bliver påvirket, siger Kristoffer Plenge-Brandt, trafikchef i Køvenhavns Lufthavn.

- Lige nu forventer vi forsinkelser på op til to timer.

Siden april og frem til nu er flere hundredtusinde rejsende i Københavns Lufthavn ramt af forsinkelser, vurderer trafikchefen, men det varierer meget fra dag til dag. Flyvelederne har nemlig ikke villet tage de ekstravagter, de hidtil har taget for at få vagtplanerne til at hænge sammen.

- Der er stor usikkerhed om de kommende dage. Vi kender kun vores kapacitet fra om morgenen samme dag, fortæller han.

- Får vi en sygemelding eller to fra Naviair, der varetager flystyringen, så kan det betyde, at vores plan skrider. Så kan vi ikke levere det, der er brug for.

En omvendt situation

Der er på sin vis blevet vendt op og ned på verden i lufthavnen, der normalt plejer at diktere, hvor mange flyveledere, de har brug for.

- Normalt ville det jo være sådan, at vi gik til Naviair og sagde, at vi skulle have den og den kapacitet til at operere. For nu er det et omvendt billede. De kommer til os klokken syv hver morgen og siger, at det er det, vi kan give til København i dag, siger trafikchef Kristoffer Plenge-Brandt.

Kristoffer Plenge-Brandt, trafikchef i Køvenhavns Lufthavn, kalder situationen med de manglende flyveledere for uholdbar. (Foto: © DR Nyheder)

Det er flyveledere hos Naviair, der varetager trafikstyring af luftfart i Danmark.

Tirsdag brød forhandlinger mellem flyvelederne, som er organiseret i den faglige forening Datca, og Naviair sammen.

Naviair ønsker blandt andet, at medarbejderne tager ekstravagter.

Og konsekvenserne heraf er en dyr og opslidende regning for lufthavnen, hvor de mange chauffører, bagagepersonale og andre vigtige roller, der danner en lufthavn, påvirkes.

- Hver gang en flyveleder ikke møder ind, så betyder det, at vi skal arbejde over her i lufthavnen på alle vores funktioner. Og det er selvfølgelig også udfordrende på den lange bane.

Er sommerferien i fare?

Med høj sol og stigende temperaturer er det svært ikke at se sommeren lure i horisonten.

Det betyder en stigning i flytrafikken i lufthavnene. Men med flere flyvninger og flere passagerer kommer også større risiko for forsinkelser, når konflikten pågår.

- Det er meget svært for mig at svare på, hvor lang tid vi skal regne med, at passagererne skal se ind i de forsinkelser, lyder det fra trafikchefen, der opfordrer til, at parterne snart finder hinanden.

- Jeg frygter, at hvis de ikke får løst den her konflikt, at vi går imod en sommer, hvor vi vil have meget store forsinkelser og aflysninger ind og ud af København.