Forsinket vaccineplan ryster rejsebranchen. Festivaler fastholder forsigtig optimisme

Myndighederne tror nu, at alle kan være vaccineret 18. juli - tre uger senere end ventet.

Et vaccinepas er på tegnebrætte herhjemme såvel som i udlandet. (Foto: Claus bech © Scanpix)

Hvis vaccinepasset bliver et krav for at kunne flyve på sommerferie i Barcelona eller slå teltpløkkerne i marken ved Roskilde Festival, så er dagens vaccineforsinkelse lidt af en mavepuster.

Hvor det tidligere var ventet, at alle danskere over 16 år ville være færdigvaccineret den 27. juni, hvis de ønskede det, tror man nu mere på den 18. juli. Tre uger længere inde i den periode, hvor de fleste danskere holder sommerferie.

Og det tager man ikke let på i rejsebranchen.

- Der er kun et ord, der er dækkende nok: Det er en katastrofe, siger Lars Thykjær, der er direktør i Danmarks Rejsebureauforening.

Dels fordi rejsebranchen risikerer at miste omsætning i de sommerferieruger, hvor ikke-vaccinerde danskere måske ikke kan komme afsted. Men også fordi folk nu måske ikke tør booke en rejse.

- Der er færre, der kommer ud at rejse, og der er også en usikkerhed i, om du nu overhovedet kan regne med at komme afsted. For når det nu én gang er blevet ændret, vil det så ske igen - og til det værre? siger han.

Vaccinepas under udvikling

Både herhjemme og på EU-plan arbejder man på at lave et vaccinepas, der skal være med til at åbne landet og verden for dem, der har fået coronavaccinen.

For eksempel kan EU-lande stille krav om vaccinepas ved indrejse, mens det også er på tale, at passet skal give adgang til restauranter og biografer.

En af dem, der nu frygter for sin sommerferie, er Kenneth Borgenholdt. Han vil meget gerne være færdigvaccineret bare lidt før.

- Jeg skal på sommerferie den 15. juli, hvor jeg har en flybillet til Italien, så det håber jeg gerne kan ske inden da. Så den 18. juli er lige på grænsen, siger Kenneth Borgenholdt

Kenneth Borgenholt er blandt de danskere, der allerede har købt en sommerferie ud af landet.

Skal vi udskyde sommerferien?

Sundhedsstyrelsen opdaterer vaccinationskalenderen en gang om ugen, og denne gang var der altså en betydelig forsinkelse i forhold til, hvornår alle over 16 år, kan have færdiggjort vaccinen.

Det skyldes forsinkelser i den forventede leverance af vacciner fra to producenter, som står over for snart at få godkendt deres covid-19-vaccine, nemlig fra Johnson&Johnson samt Curevac.

Det får Dansk Folkeparti til at overveje, om landets folkeskoleelever måske bør vente med at holde sommerferie et par uger. Sådan lyder det nu fra Dansk Folkeparti og sundhedsordfører Liselott Blix.

- Jeg synes, vi bliver nødt til at se på, om vi måske skal udskyde nogle af de aktiviteter, vi har planlagt. Lade eleverne være længere tid i skole, få den sommerferie ind over august, sådan at de rent faktisk kan være sammen, holde ferie og slappe af.

Altså udskyde skolernes sommerferie?

- Ja, altså det vil være noget af det, vi vil være nødt til at kigge på.

Men den idé køber de ikke hos De Konservative.

- Vi har et dansk sommerhusmarked, hvor der er rigtig mange, der har booket sommerhuse, så derfor kan man ikke bare bryde ferien op. Så går der helt koks i det. Så man kan ikke bare begynde at rykke sommerferien på nuværende tidspunkt, siger Per Larsen, der er partiets sundhedsordfører.

Roskilde Festival: - Det ændrer ikke noget

Mens nogle ser frem til at rejse ud i verden igen, håber andre på, at der igen til sommer kan komme gang i de danske musikfestivaler.

Hos Roskilde Festival, der normalt tager imod over 100.000 gæster, satser man stadig på at kunne afholde festivalen i år. Og her tager man imod dagens nyheder med lidt mere is i maven.

Det skulle have været Roskilde Festival nummer 50 i 2020, men den blev som det meste andet aflyst. (Foto: Sofie Mathiassen © Scanpix)

- Vores forsigtige optimisme har aldrig været baseret alene på vacciner. Derfor har vi foreslået et corona-pas, som kombineret med test kan give en grøn status for, at man kan deltage forsvarligt i arrangementer, siger Roskilde Festivals direktør, Signe Lopdrup i et skriftligt svar.

- Den nye vaccineplan ændrer ikke umiddelbart noget for vores planlægning.

Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) henviser til Sundhedsstyrelsen for en kommentar til vaccinekalenderen, og her ser man ikke forsinkelsen som et stort tilbageslag.

- Det er jo en mindre forsinkelse, så set i det store perspektiv, hvor de sårbare er vaccineret, så er det en mindre ting, siger Bolette Søgaard, der er enhedschef i Sundhedsstyrelsen.

Hun kan dog ikke sige noget om, hvad det kommer til at betyde for genåbningsplaner såvel som sommerferieplaner.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk