Forsker afviser CO2-fråds, hvis du googler

Det var The Times, der ville sælge aviser, siger Harvard-fysikeren Alex Wissner-Gross. Han har aldrig udtalt sig om, hvor meget CO2 en Google-søgning bruger.

Hvor meget skal man søge på Google for at koge en kedel med vand? Det spørgsmål er nu om sider ved at blive opklaret. (Foto: Screenshot google.dk)

Alverdens internetsider inklusive dr.dk har fortalt om forskeren, der havde fundet ud af, at en Google-søgning producerer 7 gram CO2 - det halve af hvad der produceres ved at koge en halv kedel vand.

Men det var en and, fortæller Harvard-forskeren Alex Wissner-Gross, der er krediteret for historien:

- Jeg har ingen idé om, hvor de har fået de statistikker, fortæller han på cnet.com med henvisning til The Times sammenligning med kedlen.

Ville hyppe Googles kartofler

Alex Wissner-Gross arbejder i øjeblikket på et projekt, der skal vise folk, hvordan de sparer energi, når de bruger nettet.

- I deres historie om vores studier ville The Times hyppe Googles kartofler. Vores arbejde har intet at gøre med Google. Vores fokus er kun på nettet overordnet set, siger han.

Men selvom kedelsammenligningen er misvisende, så er historien ikke helt galt. For det, Alex Wissner-Gross har lavet en undersøgelse af, er, hvor meget CO2 der produceres ved at være på nettet via en stationær computer.

Minikedel er stridsårsag

Undersøgelsen viser, at du producerer 0,2 gram CO2 pr. sekund, som vi også fortalte i den oprindelige historie. Det vil sige, at for at producere 7 gram CO2 skal du være på nettet i 35 sekunder. Og det er ikke helt skævt, i forhold til den tid det tager en person at foretage en søgning på nettet.

Til gengæld er det en meget lille kedel med vand, The Times har brugt som sammenligning. For hvis du skal varme 2 liter vand fra 10 til 100 grader i en elkedel, så produceres 108 gram CO2. Det har Energitjenesten tidligere oplyst til Nyhedsavisen.

Og hvis du putter en gryde over et komfur, så svinger det kun fra en anelse mindre udslip til noget mere alt afhængig af, hvilken type komfur du bruger. Elkedlen svarer til lidt over 8 minutters surferi på internettet - uanset om du googler eller ej.

Harvard-fysikeren har ikke meget til overs for den oprindelige historie fra The Times:

- Det er en nem måde at sælge aviser på, konstaterer han.

FacebookTwitter