Forsker bakker ghettoskoler op: Dårlig idé at indføre stopprøve i dansk

Skoleledere fra landets ghettokommuner afviser integrationsforslag fra Liberal Alliance.

Regeringspartiet Liberal Alliance har foreslået, at der skal laves en stopprøve i dansk for elever i 0. klasse.

Består eleven ikke denne prøveform, som bruges i visse højere uddannelsesinstitutioner, må man gå klassetrinet om.

Partiets integrationsordfører, Laura Lindahl, håber, at det vil få flere forældre med ikke-vestlig baggrund til at tage et større ansvar for at lære deres børn dansk inden skolestart, så de ikke sakker bagud.

Men det bliver modtaget med skepsis hos Andreas Rasch-Christensen, som er forsknings- og udviklingschef ved professionshøjskolen VIA University College.

- Det er vigtigt at sætte tidligere ind, allerede i dagtilbuddene, og understøtte børnenes sproglige og sociale udvikling. Og så er det vigtigt at skabe et godt samarbejde med forældrene derhjemme, siger han og konstaterer:

- Det kan løse udfordringen, det kan en stopprøve ikke.

Ghettoskoler takker nej

Andreas Rasch-Christensen mener, at problemet med for dårlige danskkundskaber skal løses ved at skabe et godt samarbejde med forældrene og få flere lærere, som har kompetencer i at undervise tosprogede.

Dermed bakker han op om besvarelserne i en rundspørge, som DR har sendt til alle skoler i kommuner, der har et boligområde på ghettolisten.

Her kalder 56 af de 70 medvirkende skoler forslaget for en ’dårlig’ eller ’meget dårlig’ idé at indføre en dansk-stopprøve i 0. klasse.

Ordfører fastholder forslag

Det politiske forslag om stopprøver blev fremsat ved årsskiftet.

- Det, man har gjort de sidste 30 år i forhold til integration, har ikke virket. Man er nødt til at tænke ud af boksen, mener ophavskvinden til ideen, Laura Lindahl, som er integrationsordfører for Liberal Alliance.

Undervisningsminister Merete Riisager (LA) vil ikke be- eller afkræfte, om forslaget indgår i regeringens kommende politiske udspil, men partiet holder fast i forslaget, ifølge integrationsordføreren.

- Jeg synes, at det er et rigtig godt forslag. Så jeg vil da være forundret, hvis ikke regeringspartierne samlet set synes det, sige Laura Lindahl.

Facebook
Twitter