Forsker: Bander udnytter at unge hjemløse er desperate

Det kriminelle bandemiljø udnytter den stærkt stigende hjemløshed blandt unge til at rekruttere hashpushere.

Værestedet Hellebro og Hjemløseenheden slår alarm, fordi de oplever, at flere og flere unge hjemløse bliver rekrutteret af bander til at blive hashpushere. (Foto: Linda Kastrup © Scanpix)

De sidste par år er hjemløshed blandt unge steget markant, og det udnytter organiserede bander til at rekruttere pushere blandt de hjemløse.

Det er meget bekymrende, mener Lars Benjaminsen, som er forsker i hjemløshed på SFI, Det Nationale Forskningscenter for Velfærd.

- Først bliver de lokket med nogle hurtige penge, men det forvandler sig så hurtigt til, at de sidder fast i kløerne på banderne i stedet for at komme ud af det. Det kan være med til at skubbe dem længere ud over kanten, end de er i forvejen, siger han.

Værested slår alarm

Lederen af værestedet Hellebro for unge hjemløse fortæller til Berlingske, at værestedet siden rydningen af Pusher Street på Christiania har oplevet en stigende tendens til, at de unge bliver hvervet til de kriminelle bander for at sælge hash.

Hun fortæller samtidig, at banderne lokker de unge hjemløse med ”hurtige penge”.

- Hvis man ikke har et sted at bo, og man lever fra hånden til munden og sover mærkelige steder hver evig eneste nat, så kan 500 kroner for otte timers arbejde virke som rigtigt mange penge, siger hun.

Også Hjemløseenheden i Københavns Kommune kan genkende problemet. Her har de kendskab til 13-15 sager, hvor unge hjemløse er blevet hvervet af kriminelle bander.

Unge mest udsatte

Ifølge Lars Benjaminsen er det heller ikke helt tilfældigt, at det er de unge hjemløse, som bandemedlemmerne går efter at rekruttere.

De lever nemlig i forvejen på kanten af samfundet og er derfor et let bytte for de kriminelle bander, påpeger han.

- Det er jo unge, som ofte har forskellige sårbarheder. De er måske identitetssøgende, de har nogle psykiske udfordringer, som de kæmper med. Nogle er måske selv kommet ud i et stofmisbrug af en eller anden art og har brug for penge til at finansiere det, siger han.

Han understreger, at der blandt de lidt ældre, midaldrende hjemløse også er en del, som har problemer med kriminalitet. I forhold til faren for at blive rekrutteret af bander er det dog særligt de unge, som er udsatte.

Et dybere problem

Ifølge Lars Benjaminsen er roden til problemet ikke banderne, som prøver at rekruttere.

Det er snarere hjemløsheden i sig selv, som gør det muligt for banderne at udnytte situationen til egen vinding.

- Det er et symptom på, at de unge er i en desperat situation, og at samfundet som helhed ikke er i stand til at tilbyde dem de løsninger, som de har brug for.

Det øgede antal af unge hjemløse og den ringe boligsituation, som hersker for dem, gør dem derfor ekstra sårbare overfor det kriminelle miljø, understreger Lars Benjaminsen.

- Vi bliver nødt til at se det her som en del af et større billede, hvor vi bliver nødt til at arbejde på at få reduceret antallet af unge hjemløse.