Forsker: Borgerværn alvorligt demokratisk problem

Gruppen Danerværn mener ikke, at politiet og staten kan sørge for den nødvendige beskyttelse.

Gruppen Danerværn siger de vil 'genoprette lov og orden'. Men private værn er et alvorligt demokratisk problem, siger ekstremismeforsker Chris Holmsted Larsen. (Foto: Bjarke Stender © DR Nyheder)

Det voksende flygtningepres, og overgreb i blandt andet Köln, får højreradikale borgerværn til at skyde frem både i USA og i Europa.

Også i Danmark er der dukket grupper op. En af dem er Danerværn, der har til formål at ’genoprette lov og orden’ og forsvare sig selv og det, de kalder ’Danerånden’. Det fortæller Netværket på P1.

Danerværn oplever et samfund med stigende lovløshed og mener, at Danmark står foran en borgerkrig mellem muslimer og oprindelige danskere. De ser sig selv som en gruppe af mennesker, der står sammen for at beskytte hinanden, fordi politiet og staten ikke kan.

Et af medlemmerne, Gaio Daner, som hun kalder sig, fortæller, at frygten er hendes drivkraft for at være med.

- Jeg er bange for, at Danmark skal blive islamisk styret. Jeg er bange for, at vi mister vores frihed, vores ligestilling og ytringsfrihed. Vi er ikke politiske, vi er ikke racistiske, vi er ikke højreekstremister. Vi vil bare gerne være i fred, og hvis vi bliver angrebet, forsvare os, siger hun.

Stoler ikke på samfundet

Gaio Daner er rystet over alle de overgreb på kvinder, der har været i den seneste tid. Derfor går hun heller aldrig alene om aftenen.

- Hvis jeg endelig går alene, så kigger jeg mig over skulderen. Man ved aldrig, hvad der kan ske. På den måde er jeg rigtig bange, og jeg kender mange, der har det på samme måde, siger hun.

Hun føler, at hun er nødt til at gøre noget selv, fordi hun ikke stoler på samfundet.

- Jeg har behov for selv at gøre noget, fordi jeg ikke føler, der er politidækning nok. Politiet har jo slet ikke ressourcer til det her, Christiansborg tager os ikke alvorligt, og medierne manipulerer med os. Vi får ikke sandheden frem, siger hun.

Folk har skyklapper på

Danerværn har et netværk, der er delt op i regioner i Danmark. Der er altid et tilkaldeværn via telefoner eller chat. Der er daglig kontakt og møder, hvor mulige trusler kan blive vendt. Oplever nogen trusler, sætter værnet vagter op ved boligen.

Gaio Daner mener ikke, at folk generelt har forståelse for, hvor alvorlig truslen fra indvandringen er.

- Folk har skyklapper på, og nogle mener endda, at de er velkomne. De kan ikke se, hvad der foregår. Derfor er jeg glad for at være med i Danerværn. Det gør mig tryg, siger hun.

Skader demokratiet

Forsker i ekstremisme Chris Holmsted Larsen fra Roskilde Universitet ser gruppen som et eksempel på stigende højreradikalisme, der udgør en potentiel trussel mod demokratiet.

- Det er et eksempel på en type selvtægtsgrupper som er skudt frem igennem de senere år, både i USA og i Europa. De udspringer typisk fra den yderste højrefløj, og har haft forskellige formål. Blandt at patruljere grænser og bestemte områder i byer, siger han.

Han understreger, at de private værn er et alvorligt demokratisk problem.

- Fra et demokratisk perspektiv er det en meget bekymrende udvikling. Fordi det siger noget om, at der er en gruppe borgere i vores samfund, som ikke længere har tillid til de centrale samfundsinstitutioner, som normalt varetager de her opgaver, siger han.

*Gaio Daner ønsker at være anonym af frygt for sin egen og sin families sikkerhed. Hendes rigtige navn er redaktionen bekendt.

https://www.facebook.com/drp1/videos/1668820666740536/

Facebook
Twitter